Algemene vragen over dreads

Jazeker! Ik heb een artikel geschreven over wassen, lees dat hier.

Het is de bedoeling dat je je dreads voor een langere tijd houdt. Mocht je ze om welke reden dan ook niet meer willen, dan kun je ze uitkammen. Ik heb er een artikel over geschreven, dat lees je hier.

Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden.

Tips voor het verven van dreads:

 • Koop voldoende verf! Niks is vervelender dan erachter komen dat je te weinig verf hebt als je al bezig bent met verven. Als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt, koop dan eerst één pakje, verf daarmee de dreads onder in je nek en zo kun je weten hoeveel dreads je kunt verven met één verpakking.
 • Zorg dat elke dread helemaal verzadigd is met verf. Als je in je dread knijpt moet de verf eruit komen.
 • Wil je alleen de uitgroei bijhouden, dan hoef je natuurlijk niet je dreads mee te verven.

GOED UITSPOELEN! Als je denkt dat je klaar bent met uitspoelen, ben je waarschijnlijk nog lang niet klaar. Je merkt het als je even onder de douche uit stapt en goed in je dreads knijpt, vooral bij de aanzet van je dreads blijft verf erg lang hangen. Nog beter is om na het grondig uitspoelen een deep clean te doen en ze daarna nog een keer onder de douche uit te spoelen.

Hoe langer je dreads, hoe langer het duurt voor ze goed droog zijn. Het is belangrijk dat je dreads goed opdrogen, anders krijgen ze een muffe geur.

 • Was je dreads ‘s ochtends, dan hebben ze meer tijd om goed droog te worden voor het slapen.
 • Zwiep je dreads flink uit na het wassen door een headbang-sessie te doen in je badkamer (of in de tuin bij lekker weer).
 • Knijp je dreads goed uit in een (microvezel-)handdoek en herhaal eventueel met een een droge handdoek.
 • In de warmere dagen van het jaar kun je het beste lekker naar buiten gaan. Een stuk wandelen of fietsen in de zon helpt ze sneller te drogen.
 • Laat je dreads vooral los hangen tijdens het drogen, doe ze niet in een staart of knot!

Heb je het idee dat je dreads wel érg lang nat blijven, dan zijn ze waarschijnlijk aan de vettige kant. Door vet/olie blijft water langer hangen.

De oplossing kan zijn om een deep clean te doen. Lees hier hoe je dat doet.

Dreads bijwerken

Category: Dreads bijwerken

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje, soms de toupeerkam en heel af en toe een beetje locking powder (alleen als je dit oké vindt). Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden. Ik maak geen gebruik van wax, elastiekjes, viltnaalden of de interlocking-methode.

Category: Dreads bijwerken

Dit hangt van veel factoren af: zijn je dreads netjes bijgehouden of heb je erg veel losse haren of samengeklitte dreads? Wil je naast het bijwerken van de uitgroei ook nog dat ik hobbels en bobbels en losse haren langs de lengte van je dreads wegwerk? Heb je partials, dikke, gemiddelde of dunne dreads? Is je haar erg glad en dik of juist fijn en dun? Met standaard bijwerken van alleen de uitgroei ben ik meestal tussen de 2,5 en 3 uur bezig, maar dit is dus een gemiddelde. Je kunt me altijd een mail of berichtje sturen met een foto van de huidige staat van je dreads, dan kan ik een schatting maken.

Category: Dreads bijwerken

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken fijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken.Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en heel soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag. Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Category: Dreads bijwerken

Een standaard bijwerksessie (uitgroei bijwerken) duurt gemiddeld tussen de twee en vier uur. Heb je pluizige dreads, rare bobbels of zwakke plekken, dan kost dit extra tijd.

Category: Dreads bijwerken

De meeste van mijn klanten die hun dreads graag netjes willen houden komen tussen de zes en twaalf weken langs voor een bijwerksessie. Ook voor net gezette dreads is het handig om elke drie maanden langs te komen, zeker in het eerste jaar. Zijn je dreads eenmaal wat jaartjes oud of vind je een beetje wilde dreads mooier, dan hoeft het niet zo heel vaak. Mijn klanten met oudere dreads houden eens per halfjaar aan, een enkeling eens per jaar. Het is fijn om ze af en toe goed van elkaar te laten scheiden en de losse haren in te haken, maar het hóéft niet: ik ken ook mensen die hun dreads nooit laten bijwerken. Doe wat goed voelt!

Dreads zetten

Category: Dreads zetten

Wat de uiteindelijke prijs is voor dreads van eigen haar hangt van meerdere dingen af:

 • Hoeveel haar heb je en hoe lang is het?
 • Wil je alles gedread hebben, een losse pony houden of maar enkele dreads laten zetten?
 • Hoe dik moeten de dreads worden?
 • Wil je je dreads laten verlengen, of hoeft dat niet? Hoe lang moeten de verlengingen worden? Hoe dik moeten de verlengingen worden? Hoe veel verlengingen heb je nodig?

Zoals je merkt zijn dat een heleboel vragen. Als je me hier zo duidelijk mogelijk antwoord op kunt geven, het liefst aangevuld met foto’s (van jouw haar op dit moment – van de achterkant los en in een staart) en eventueel voorbeeldfoto’s van dreads van anderen die je mooi vindt, dan kan ik een prijsopgave maken.

Afhankelijk van al deze factoren betaal je tussen de 10 en 1000 euro. Het is dus belangrijk om mij te voorzien van zoveel mogelijk informatie, zodat ik jou een goede indicatie kan geven.

Category: Dreads zetten

Geheel pijnloos is het niet, maar ik heb een techniek ontwikkeld waarbij het tot een minimum beperkt kan worden. Het kan wel zijn dat je de avond van (en enkele dagen na het zetten) haarpijn hebt omdat je haren opeens vast zitten in vakjes. Je kunt tijdens het zetten of voor het slapen na het zetten paracetamol gebruiken als je dat fijn vindt.

Category: Dreads zetten

Niet per se. Over het algemeen geldt: hoe langer je haar, hoe dunner het in de punten is. Heb je haar tot onderaan je rug, dan is het onderste stuk van je haar waarschijnlijk flink dunner (door slijtage). Om dreads te kunnen zetten wordt je haar getoupeerd en dan gehaakt. Hoe dunner je haar uitloopt naar de punten toe, hoe meer lengte je verliest. Dreads gezet in erg lang haar krimpen over het algemeen een stuk meer en het krimpproces duurt ook langer.

Je kunt dus beter je haar laten dreaden als het iets korter is en het vervolgens met dreads laten groeien. Ze zullen dan minder krimpen en je zult sneller zien dat ze langer worden.

Category: Dreads zetten

Als je geen verlengingen wil, kan ik dreads zetten in haar vanaf 15 centimeter lang. Wil je wel verlengingen, dan verleng ik het liefste vanaf 20 centimeter of langer: de verlengingen blijven beter zitten als ze iets meer grip hebben. Het kán ook vanaf 10 tot 15 centimeter, maar dan heb je meer kans dat er af en toe een verlenging uitzakt.

Korte dreads hebben wel de neiging om in het begin overeind te blijven staan.

Dreads krimpen bij (en na) het zetten nog, dus het kan zijn dat je ongeveer 2/3 lengte overhoudt. Na een tijdje stopt het krimpproces en beginnen je dreads te groeien.

Category: Dreads zetten

Enkele dreads/partials: een dagdeel
Volle bos dreads (evt pony los): een tot twee dagen
Volle bos dreads (met verlengingen): tot twee dagen (exclusief de tijd die ik besteed aan het maken van de verlengingen)

Het is onmogelijk om van tevoren te weten hoe lang ik precies bezig zal zijn, maar dit is een indicatie van de gemiddelde sessies.

Category: Dreads zetten

Nee! Je dreads gaan na het zetten een heel proces doorlopen. Hierover heb ik een stukje geschreven, dat lees je hier.

Scroll to top