FAQ

Hoe werk jij dreads bij?

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje, soms de toupeerkam en heel af en toe een beetje locking powder (alleen als je dit oké vindt). Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden.

Lees hier alles over hoe ik precies te werk ga en wat ik allemaal kan.

Kun je dreads wassen?

Jazeker! Ik heb een artikel geschreven over wassen, lees dat hier.

Hoeveel kost het bijwerken?

Hoeveel je betaalt heeft te maken met verschillende factoren:

 • Zijn je dreads nog niet al te lang geleden bijgewerkt (3 tot 5 maanden), moet alleen de uitgroei gedaan worden of wil je niet meer betalen dan het minimum*? Ik werk met een starttarief voor de eerste 3,5 uur bijwerken. Of ik nu 2 of 3,5 uur bezig ben, je betaalt hetzelfde bedrag. Met standaard bijwerken ben ik gemiddeld tussen de 2,5 en 3 uur bezig. *Wil of kun je dus niet meer betalen dan dit starttarief, dan werk ik maximaal 3,5 uur en begin ik bij de voorkant en bovenkant of bij de dreads die de meeste aandacht nodig hebben.
 • Heb je erg veel losse haren, zijn je dreads heel lang niet bijgewerkt of heb je naast het bijwerken van uitgroei ook nog groot onderhoud nodig (zoals het wegwerken van hobbels en bobbels)? Dan is de kans er dat je afspraak langer duurt dan 3,5 uur. Vanaf 3,5 uur betaal je een bedrag per halfuur bovenop het starttarief.
 • Heb je partial (enkele) dreads? Dan betaal je geen starttarief, maar een bedrag per halfuur.

Klik hier voor de actuele tarieven.

Ik wil dreads! Wat zijn de kosten?

Wat de uiteindelijke prijs is voor dreads van eigen haar hangt van meerdere dingen af:

 • Hoeveel haar heb je en hoe lang is het?
 • Wil je alles gedread hebben, een losse pony houden of maar enkele dreads laten zetten?
 • Hoe dik moeten de dreads worden?
 • Wil je je dreads laten verlengen, of hoeft dat niet? Zo ja: met welk soort haar?

Zoals je merkt zijn dat een heleboel vragen. Als je me hier zo duidelijk mogelijk antwoord op kunt geven, het liefst aangevuld met foto’s (van jouw haar op dit moment – van de achterkant los en in een staart) en eventueel voorbeeldfoto’s van dreads van anderen die je mooi vindt, dan kan ik een prijsopgave maken.

Voor een volle bos dreads betaal je afhankelijk van al deze factoren tussen de 150 en 500 euro.

Lees ook de rest van mijn faq over dreads zetten voor extra info!

Kun je dreads weer uitkammen?

Het is de bedoeling dat je je dreads voor een langere tijd houdt. Mocht je ze om welke reden dan ook niet meer willen, dan kun je ze uitkammen. Ik heb er een artikel over geschreven, dat lees je hier.

Doet het zetten van dreads pijn?

Geheel pijnloos is het niet, maar ik heb een techniek ontwikkeld waarbij het tot een minimum beperkt kan worden. Het kan wel zijn dat je de avond van (en enkele dagen na het zetten) haarpijn hebt omdat je haren opeens vast zitten in vakjes. Je kunt tijdens het zetten of voor het slapen na het zetten paracetamol gebruiken als je dat fijn vindt.

Kan ik mijn dreads verven?

Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden.

Tips voor het verven van dreads:

 • Koop voldoende verf! Niks is vervelender dan erachter komen dat je te weinig verf hebt als je al bezig bent met verven. Als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt, koop dan eerst één pakje, verf daarmee de dreads onder in je nek en zo kun je weten hoeveel dreads je kunt verven met één verpakking.
 • Zorg dat elke dread helemaal verzadigd is met verf. Als je in je dread knijpt moet de verf eruit komen.
 • Wil je alleen de uitgroei bijhouden, dan hoef je natuurlijk niet je dreads mee te verven.

GOED UITSPOELEN! Als je denkt dat je klaar bent met uitspoelen, ben je waarschijnlijk nog lang niet klaar. Je merkt het als je even onder de douche uit stapt en goed in je dreads knijpt, vooral bij de aanzet van je dreads blijft verf erg lang hangen. Nog beter is om na het grondig uitspoelen een deep clean te doen en ze daarna nog een keer onder de douche uit te spoelen.

Het drogen van mijn dreads duurt erg lang. Wat kan ik hier aan doen?

Hoe langer je dreads, hoe langer het duurt voor ze goed droog zijn. Het is belangrijk dat je dreads goed opdrogen, anders krijgen ze een muffe geur.

 • Was je dreads ‘s ochtends, dan hebben ze meer tijd om goed droog te worden voor het slapen.
 • Zwiep je dreads flink uit na het wassen door een headbang-sessie te doen in je badkamer (of in de tuin bij lekker weer).
 • Knijp je dreads goed uit in een (microvezel-)handdoek en herhaal eventueel met een een droge handdoek.
 • In de warmere dagen van het jaar kun je het beste lekker naar buiten gaan. Een stuk wandelen of fietsen in de zon helpt ze sneller te drogen.
 • Laat je dreads vooral los hangen tijdens het drogen, doe ze niet in een staart of knot!

Heb je het idee dat je dreads wel érg lang nat blijven, dan zijn ze waarschijnlijk aan de vettige kant. Door vet/olie blijft water langer hangen.

De oplossing kan zijn om een deep clean te doen. Lees hier hoe je dat doet.

Doet bijwerken pijn?

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken fijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken. Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en heel soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag.

Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Ik heb erg lang haar, krijg ik dan ook erg lange dreads?

Niet per se. Over het algemeen geldt: hoe langer je haar, hoe dunner het in de punten is. Heb je haar tot onderaan je rug, dan is het onderste stuk van je haar waarschijnlijk flink dunner (door slijtage). Om dreads te kunnen zetten wordt je haar getoupeerd en dan gehaakt. Hoe dunner je haar uitloopt naar de punten toe, hoe meer lengte je verliest. Dreads gezet in erg lang haar krimpen over het algemeen een stuk meer en het krimpproces duurt ook langer.

Je kunt dus beter je haar laten dreaden als het iets korter is en het vervolgens met dreads laten groeien. Ze zullen dan minder krimpen en je zult sneller zien dat ze langer worden.

Hoe lang moet mijn haar zijn voor dreads?

Als je geen verlengingen wil, kan ik dreads zetten in haar vanaf 10 centimeter lang. Wil je wel verlengingen, dan verleng ik het liefste vanaf 15 centimter of langer: de verlengingen blijven beter zitten als ze iets meer grip hebben.

Korte dreads hebben wel de neiging om in het begin overeind te blijven staan.