Vanaf 1 januari 2023 stop ik volledig met het verlengen van dreads.

Over deze beslissing heb ik een hele tijd nagedacht, maar eigenlijk wist ik het al lang.

Ik ga mijn focus volledig leggen op het zetten van dreads zonder verlengingen (en natuurlijk het bijwerken van dreads met of zonder verlengingen).

Hieronder leg ik uit waarom ik geen verlengingen meer maak en zet!

Verlengingen maken is erg arbeidsintensief

Sinds ik dit werk full-time doe, heb ik een aantal klussen aangenomen die mij veel meer tijd hebben gekost dan ik op voorhand voorzag. Dat was niet erg, want ik wilde graag een portfolio opbouwen en laten zien wat ik kon. Ik hield me aan de vooraf afgesproken prijs en maakte een boel onbetaalde overuren. Dit was een investering in mijn bedrijf waar ik tevreden klanten en mooie foto’s aan overhield.

Ik heb bijvoorbeeld een klus van meer dan 45 uur gehad waar ik ongeveer 12 uur van heb doorberekend aan mijn klant. (Ik heb toen €240 doorberekend. Als ik alle uren had moeten doorberekenen was dat €900 geweest. Dit was nog mijn oude tarief zelfs, nu zou dat €1282,50 zijn en dat is nog exclusief de kosten van het human hair.)

Natuurlijk is dit een enorm bedrag. Zo’n enorm bedrag, dat ik me er niet comfortabel bij voel het te vragen, waardoor ik ALTIJD meer uren werk dan ik uiteindelijk doorbereken. Het human hair dat ik gebruik koop ik op, daar betaal ik dus ook voor, maar vaak bereken ik dit dus ook niet door aan mijn klant omdat het zetten en verlengen (waar de klant bij is) al aardig wat uren kost.

Omdat ik niet alles doorbereken, zit ik in mijn vrije tijd te werken aan de verlengingen en maak ik meer uren dan ik zou willen, want er moeten ook genoeg betaalde uren gemaakt worden. Het is dus ook niet goed voor mijn handen.

Ik weiger om zo’n enorm bedrag te vragen voor dreads, zeker omdat er nog meer redenen zijn waarom ik verlengingen niet prettig vindt:

Verlengingen en verlengde dreads worden met de tijd minder mooi, terwijl dreads zonder verlengingen met de tijd juist mooier en mooier worden

Human hair heeft een einddatum. Het is vaak chemisch behandeld en omdat ‘t niet vast zit aan je hoofdhuid, droogt het snel uit en na een tijd wordt het zwakker. Afbrekende stukjes, zwakke plekken en bijna een soort verpulverende haren zijn na een tijd meer regel dan uitzondering.

Als ik bij klanten kom voor het bijwerken van hun dreads, ben ik vaak ook bezig met het restaureren van verlengingen. Dit geeft mij veel minder voldoening dan het bijwerken van de uitgroei. Het is namelijk probleemoplossend in plaats van een handje verder op weg helpend.

De dreads die uit het eigen hoofd verder groeien krijgen minder ruimte om zich te ontwikkelen. Wat ik regelmatig zie is dat ze op het stuk waar ze overlappen met de verlenging wel krimpen en verdikken, maar bij de uitgroei niet. Als je dreads zonder verlengingen hebt, zullen die regelmatiger krimpen en vervilten. Ook blijven de puntjes veel mooier.

Ja, dreads zonder verlengingen zullen in de eerste periode misschien krimpen, en het duurt lang voor de gewenste lengte bereikt wordt, maar ik geloof dat dreads een investering zijn waar je geduld voor zult moeten hebben. Door het geduld te hebben, je dreads te zien ontwikkelen en uiteindelijk zien groeien, zul je veel meer van je dreads gaan houden en worden ze een onderdeel van jezelf, in plaats van een tof kapsel voor een korte tijd.

Human hair blijft ethisch onverantwoord

Online kun je haar kopen van verschillende afkomsten: China (oftewel: van onderdrukte Oeigoeren), India (door mensen geofferd aan hun tempel, niet wetende dat het haar daarna doorverkocht wordt), Rusland (van arme Mongoliërs), Brazilië (door ‘gangs’ onder dwang/schot af laten knippen), andere Aziatische/Zuid-Amerikaanse landen (waar in arme dorpjes mensen hun lange haar voor een klein bedrag verkopen aan opkopers, om zo wat extra’s te kunnen bijdragen aan hun gezin)… LEES ER HIER MEER OVER

Mijn oplossing was om haar wat de prullenbak in verdwijnt na het uithalen van haarstukjes en weaves, op te kopen. Gerecycled haar, dus. Het is te vergelijken met een echte bontjas kopen bij de kringloop: beter om het te dragen dan dat het op de vuilnisbelt verdwijnt, maar desalniettemin ethisch niet helemaal oké.

Nou is het gebruiken van human hair de enige oplossing als het gaat om het restaureren van zwakke plekken in dreads, en daarvoor zal ik dit gerecyclede haar blijven gebruiken. Ik zal mijn leverancier vragen om mij, in plaats van zo veel mogelijk dezelfde kleur, juist zo veel mogelijk kleine hoeveelheden van verschillende kleuren te sturen, zodat ik altijd wat op voorraad heb om dreads met zwakke plekken te verstevigen.