OVER MIJ

Ik ben Joeke, een Amsterdamse uit 1989. Mijn liefde voor dreads begon toen ik ze op mijn veertiende voor het eerst liet zetten. Na die eerste keer heb ik nog 3 keer opnieuw dreads laten zetten in een periode van 18 jaar. Ik heb in die periode slechts 2,5 jaar geen dreads gehad. Ze horen bij mij en ik wil niet meer zonder ze :).

Ik heb een kat, houd van stadsreigers, huisjesslakken en andere beestjes, zou graag met mijn vriend naar Japan gaan en houd van creatief met mijn handen bezig zijn.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het (hobbymatig) bijwerken van dreads van vrienden en kennissen. Ik verhuisde naar een nieuwe stad en werkte daar twee jaar bij een biologische winkel. Daar had ik soms moeite met het plannen van mijn werkdagen, ik kreeg namelijk steeds meer terugkomende mensen voor mijn dreadwerk. Nadat ik hoorde dat mijn contract bij de biowinkel niet verlengd zou worden, besloot ik full-time dreadwerk te gaan doen. Sinds 02/02/2020 is Sora Origins mijn officiële bedrijf. Ik ontmoet ontzettend veel leuke mensen!

ik trek regelmatig rare gezichten als ik heel geconcentreerd bezig ben met dreadwerk. gelukkig zie je daar als klant niks van. 😉

Het is ook een les in loslaten: loslaten wat andere mensen van jou denken en welk (voor)oordeel zij over jou vellen puur op basis van je uiterlijk. Het is een beetje rebels, afwijkend van ‘de norm’. Je trekt er mensen mee aan of stoot ze er juist mee af. Voor mijzelf is het méér dan alleen een kapsel, het is wie ik ben, wat ik wil uitdragen.

~ mijn dreadgeschiedenis ~

Mijn eerste dreads (2002 – 2004)
Op mijn veertiende mocht ik van mijn ouders voor het eerst dreads, die ik heb laten zetten met permanentvloeistof in een salon. Ik wist nog niks af van dreads maar vond het een geweldig kapsel. Degene die ze zette raadde aan om ze te rollen met wax en zo min mogelijk te wassen. Toen ik na anderhalf jaar op Lowlands in een dronken bui een van mijn dreads afknipte voor een vriend, kwam ik erachter dat mijn dreads vol stof en wax zaten. Vrij kort daarna heb ik ze bij de kapper af laten knippen.

Mijn tweede set dreads (2006 – 2012)
Na een jaar met een hanekam door het leven te zijn gegaan liet ik in 2006 mijn tweede set dreads zetten door mijn toenmalige vriendje. Ik had de zijkanten nog kort, maar die liet ik groeien en daar kwamen toen vanzelf dreads in. Ik wist van mijn eerste dreads dat ik er beter geen wax in kon smeren en dus waren deze dreads ook niet vies. Ik heb ze zes jaar gehad en toen kwam ik op een punt waarop ik verandering wilde. Tijdens het uitkammen van m’n dreads had ik eigenlijk direct al spijt, maar ik besloot toch door te gaan met kammen zodat ik een verse start kon maken.

Mijn derde set dreads (2012 – 2019)
Door mijn huidige vriend en een vriendin zijn er na een paar maanden in 2012 weer nieuwe dreadjes in mijn haar gezet, ditmaal hele dunne (150 stuks). Deze dreads heb ik ook zes jaar gehad. Ze waren lastig in onderhoud: omdat ze zo dun waren klitten ze ontzettend aan elkaar en sommigen werden erg dun bij de uitgroei. Ik heb ze bijna allemaal per twee samengevoegd, maar toch besloten om ze uit te kammen (in juni 2019) nadat ik ze een periode gifgroen geverfd had. Hierdoor waren ze enorm beschadigd.

Geen dreads (2019 – 2020)
Na het uitkammen heb ik mijn haar op schouderlengte laten knippen en het ruim een jaar laten groeien. Verschrikkelijk vond ik het. Altijd futloos, vet of juist te zacht… Het zat altijd in mijn mond, plakte overal aan vast, borstelen was vervelend… Ook mentaal was het even moeilijk. Ik voelde me een muurbloempje en had het idee niet te kunnen laten zien wie ik ben. Maar het was het waard, ik wilde namelijk wachten tot mijn haar helemaal gezond was na het uitkammen zodat ik weer met een goeie basis kon beginnen aan een nieuwe set dreads!

GEZET (31/10/2020) TOT ZES MAANDEN
TWEE JAAR! 🙂 (31/10/2022)

Mijn huidige set dreads (vanaf 2020)

Op 31 oktober 2020 was het zover: ik was klaar voor een nieuw dreadavontuur! Met behulp van twee spiegels heb ik mijn haar in vakjes verdeeld en mijn vriend, die ook goed is in dreads zetten en die ik volledig vertrouwde om aan mijn eigen haar te komen, heeft in ruim 24 uur mijn nieuwe dreads gezet. Het waren er in eerste instantie 82, maar al vrij snel kamde ik de twee dreads aan beide kanten bij mijn slapen weer uit. Het haar wat bij je slapen zit is vaak een stuk dunner en de huid ook, ik vond ze vervelend trekken.

Het totaal kwam dus uit op 80 dreads. Iets dunnere aan de voorkant, iets dikker achterop. De eerste paar maanden heb ik ze regelmatig gewassen waarbij ik de dreads van onder naar boven kneedde, een beetje zoals wanneer je krullen in je haar knijpt met mousse. Hierdoor krijgen dreads een beetje bobbels en zigzags, wat ik super mooi vind. Na vier maanden zijn ze bijgewerkt door mijn vriend.

In mei 2022 zijn ze voor het laatst bijgewerkt, ik laat ze nu semi-freeformen tot ik ze weer eens laat bijwerken!
Ik houd wel van die wilde look 🙂

Scroll to top