Dreads groeien vanzelf, maar door het groeien krijg je te maken met uitgroei: een stukje ongeklit haar aan de bovenkant van je dreads. Ook groeien er vaak nieuwe haren naast de dreads. Om je dreads netjes te houden is het aan te raden eens in de zoveel tijd je uitgroei te laten bijwerken. Als ik de uitgroei bijwerk stop ik met behulp van de haaknaald de losse haren weer terug in je dreads. Hierdoor worden de dreads weer netjes en stevig, waardoor ze gezond verder kunnen groeien.

VOORBEELDEN VAN MIJN BIJWERK-WERK

HOE VAAK MOET DIT?

Niks moet! 🙂 Het grootste deel van mijn klanten laat diens dreads wel regelmatig bijwerken, maar je kunt er ook voor kiezen om je dreads weinig tot niet te laten bijwerken. Dan worden ze wat wilder en je moet er zelf wat meer aandacht aan besteden, zoals het rubben (wrijven) van de uitgroei en te zorgen dat je uitgroei niet aan elkaar vast gaat groeien.

NIEUWE DREADS / Als je dreads bij mij laat zetten, raad ik je aan om ze na 3 maanden voor de eerste keer te laten bijwerken. Ze gaan pluizen en een beetje uitzakken, en dus is het prettig om ze weer allemaal stevig en gesorteerd te hebben liggen 🙂 Als je je dreads extra netjes wilt houden (bijvoorbeeld vanwege werk) kun je elke 3 maanden een afspraak plannen, en als je haar heel snel groeit (dit is bij een aantal van mijn klanten zo) kan het ook eens in de 2 maanden.

UITGROEI / Het bijwerken van de uitgroei doe ik met de haaknaald. Ik gebruik geen elastiekjes, touwtjes of wax en maak geen gebruik van de interlock-methode. Ik haak de losse haren rondom de dreads weer naar binnen en zorg ervoor dat de basis (roots) van je dreads weer goed stevig en netjes is en de vakverdeling weer klopt.

HELE LENGTE / Je kunt zelf bepalen wat ik doe bij een bijwerksessie: ik kan alleen de uitgroei bijwerken, maar ook de gehele lengte van je dreads. Ik stop dan losse haartjes terug in de dreads en ik haak ze strakker. Indien gewenst kunnen (de meeste) lussen en bobbels ook aangepakt worden. Als je jonge dreadjes hebt die nog heel zacht en pluizig zijn kan dit prettig zijn om te laten doen. Ik ga er bij een afspraak vanuit dat ik je uitgroei bij ga werken, en je kunt bij het maken van een afspraak aangeven of je nog andere wensen hebt.

NA DE TWEEDE KEER BIJWERKEN / Als je dreads een halfjaar oud zijn en je ze voor de tweede keer laat bijwerken, overleggen we samen of je de volgende afspraak weer na 3 maanden wilt maken of dat het ook oké is om er bijvoorbeeld 4 of 5 maanden tussen te laten zitten. Dit verschilt per persoon, het hangt af van hoe snel je haar groeit, ook wel welk haartype je hebt, wat je persoonlijke voorkeuren zijn en welk budget je hebt.

VOLWASSEN DREADS / Na anderhalf tot twee jaar zijn je dreads volwassen. Het bijwerken kan wanneer je dat zelf fijn vindt: sommige klanten laten ze nog steeds elke 3 maanden bijwerken, terwijl anderen het eens per halfjaar of zelfs eens per jaar laten doen. Er is geen vaste regel, je moet doen waar je je prettig bij voelt en dit is per persoon verschillend!

RESTAUREREN EN SPECIALE KLUSJES

Naast het volledig bijwerken van de uitgroei en losse haren/pluis, kan ik ook verschillende soorten ‘restauratiewerkjes’ uitvoeren. Bijvoorbeeld als de uitgroei erg aan elkaar is geklit waardoor twee dreads samen verder zijn gaan groeien als een enkele dread, als er een zwakke plek in je dread zit, als er een of meerdere verlengingen zijn losgeraakt of als je uitgroei heel erg dun is geworden. Ook zulke klusjes doe ik graag en met veel aandacht. De meeste ‘dreadprobleempjes’ zijn wel op te lossen!

VOORBEELDEN VAN RESTAURATIEWERK

Dreads bijwerken

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje. De maat daarvan is afgestemd op je haartype en de dikte van je dreads. Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden.

Soms gebruik ik de toupeerkam en bij sommige klanten (bijvoorbeeld met erg stijl, dik en glad haar) een piepklein beetje locking powder om het haar iets stroever te maken. Daarnaast heb ik een scherpe kappersschaar in mijn etui zitten, om met heel veel beleid enkele haren te kunnen doorknippen als die bij de verkeerde dread zijn gaan groeien.

Ik maak géén gebruik van wax, elastiekjes, viltnaalden of de interlocking-methode.

Dit hangt van veel factoren af: zijn je dreads netjes bijgehouden of heb je erg veel losse haren of samengeklitte dreads? Wil je naast het bijwerken van de uitgroei ook nog dat ik hobbels en bobbels en losse haren langs de lengte van je dreads wegwerk? Heb je partials, dikke, gemiddelde of dunne dreads? Is je haar erg glad en dik of juist fijn en dun?

Met standaard bijwerken van alleen de uitgroei ben ik meestal rond de 3 uur bezig, maar dit is dus een gemiddelde. Je kunt me altijd een mail of berichtje sturen met een foto van de huidige staat van je dreads, dan kan ik een schatting maken.

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken superfijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken. Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en héél soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag. Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Een standaard bijwerksessie (uitgroei bijwerken) duurt gemiddeld drie uur.

~ Heb je partials (gedeeltelijk dreads) tot 20 stuks? Dan kost het me meestal een tot twee uur.
~ Heb je een gemiddelde hoeveelheid dreads (20 tot 50) en zijn ze niet enorm slordig? Dan kost het me meestal twee tot drie uur.
~ Heb je heel dunne dreads en/of zijn het er meer dan 50? Dan ben ik meestal tussen de vier en vijf uur bezig.
~ Zijn je dreads erg lang geleden bijgewerkt? Dan kan het afhankelijk van veel factoren tussen de drie en veertien uur duren voor ze weer helemaal netjes zijn.

Het kan per persoon, per haartype, per soort dreads enorm verschillen hoe lang ik bezig ben, ik kan dus geen garantie geven dat wat hierboven staat precies klopt! Maar het is een soort indicatie op basis van de ervaring die ik nu heb.

De meeste van mijn klanten die hun dreads graag netjes willen houden komen tussen de acht en twaalf weken langs voor een bijwerksessie. Ook voor net gezette dreads is het handig om elke drie maanden langs te komen, zeker in het eerste jaar. Zijn je dreads eenmaal wat jaartjes oud of vind je een beetje wilde dreads mooier, dan hoeft het niet zo heel vaak. Mijn klanten met oudere dreads houden eens per halfjaar aan, een enkeling eens per jaar. Het is fijn om ze af en toe goed van elkaar te laten scheiden en de losse haren in te haken, maar het hóéft niet: ik ken ook mensen die hun dreads nooit laten bijwerken. Doe wat goed voelt!