DREADS ZETTEN
Om mooie dreads te krijgen heb je een paar dingen nodig: voldoende haar op je hoofd, een goeie basis en veel geduld. Dreads worden mooier met de tijd en dit komt doordat het haar vervilt. Dit gebeurt door wassen en wrijving. Je dreads zullen in de eerste periode gaan pluizen en bobbelen en dat is normaal. Je zult ze soms haten, maar geloof me: je gaat telkens meer van ze houden.
HET DREADPROCES
Na het zetten van je nieuwe dreads zullen deze met de tijd steeds mooier worden, maar de eerste periode gaan ze door verschillende fases heen. Deze fases noem ik het dreadproces, in het Engels vaak dread journey genoemd. Geniet van deze fases en maak af en toe een foto van de ontwikkelingen, want als ze dan eindelijk lang en mooi zijn kun je terugkijken naar de tijd die je erin hebt geinvesteerd!
DOOR DEZE FASES GAAN JE DREADS HEEN:
NET NA HET ZETTEN
Net gezette dreads (door mij) zijn in het begin een beetje stijfjes, als je haar korter is dan schouderlengte kunnen ze een beetje overeind staan maar dit zakt na enkele dagen wel uit. Ook kunnen ze in het begin wat stekelig aanvoelen. Je hoofdhuid kan een tot enkele dagen licht geïrriteerd zijn omdat je haar opeens vast zit in vakjes. Als je besluit even te wachten met wassen kan je hoofdhuid een beetje vettig worden of gaan jeuken.
DE EERSTE WEKEN/MAANDEN: BABYDREADS
Wanneer je besluit je dreads te gaan wassen, zul je merken dat ze van vorm kunnen gaan veranderen en wat gaan pluizen. Dit is onderdeel van het proces. Ik raad zelf aan om je dreads in de eerste weken zeker elke week te wassen om je hoofdhuid te laten wennen aan dat het minder gewassen wordt en omdat wassen helpt bij het vervilten van je dreads. Schoon/droog haar klit immers beter dan vet haar. Hieronder staan een aantal van de verschijnselen die ontstaan in de babyfase van dreads.
HOBBELS, LUSSEN EN KRONKELS
Laat je je dreads met rust en was je ze zo nu en dan, dan zul je merken dat je dreads gaan hobbelen en dat er lusjes en zigzags in kunnen komen. Voor een natuurlijk eindresultaat kun je deze ‘onregelmatigheden’ het best lekker hun gang laten gaan. De meeste lussen en hobbels trekken uiteindelijk wel weer recht en het zorgt voor een mooie, natuurlijke structuur. Wil je graag dat je dreads recht en strak zijn en blijven, dan is het tijd om je dreads te laten bijwerken. Ook kun je zelf een beetje helpen je dreads rond en recht te houden door ze te palmrollen. Zelf houd ik van kronkels en bobbels, maar op verzoek kan ik ze weghaken als je ze komt laten bijwerken.
KRIMPEN/VERVILTEN
De hobbels, lussen en kronkels ontstaan omdat je haar vervilt. Bij het vervilten krimpt je haar ook een beetje. Ik vergelijk het altijd met het vilten van (schapen)wol, dit is hetzelfde proces. Met zeep en warm water verwijder je vet en zet je de haarschubben open. Die haken vervolgens aan elkaar door wrijving, waardoor het haar klit en compact wordt. Als je een wollen trui in de wasmachine gooit en een te heet programma draait zal hij er gekrompen en vervilt uitkomen: dit is ook wat er met dreads gebeurt en dit is ook wat het resultaat uiteindelijk moet zijn. Wees daarom ook niet te voorzichtig bij het wassen van je dreads, de wrijving komt het proces alleen maar ten goede. Wil je je dreads graag zo netjes en recht mogelijk, probeer dan niet teveel te wrijven bij het wassen en drogen en palrmrol ze.
UITGROEI
Omdat je haar groeit en er regelmatig haar uitvalt (wat natuurlijk in je dreads blijft zitten) zul je op den duur merken dat je uitgroei begint te krijgen. Er zal bij de wortels van je dreads los haar verschijnen (nieuw haar dat voor het uitgevallen haar in de plaats is gekomen) en je dreads zelf zullen een stukje ‘uitgroeien’. Trek je uitgroei regelmatig los van elkaar om te voorkomen dat je dreads aan elkaar vast groeien en als je je begint te storen aan de uitgroei en losse haren is het tijd om je dreads te laten bijwerken.
NA EEN JAAR TOT ANDERHALF JAAR
Je zult merken dat je haar ‘gewend’ is om in de richting te groeien waarin ze in de vakjes van je dreads zitten en dat je uitgroei minder aan elkaar klit. Ook zul je merken dat het krimpen stopt en je dreads langer beginnen te worden. De hobbels en lusjes zullen langzaam verdwijnen en je dreads voelen steviger en compacter aan. Je hoofdhuid zal gewend zijn aan dat het minder vaak in aanraking komt met shampoo: het zal minder snel vet aanvoelen. Je kunt het wassen afbouwen als je hier behoefte aan hebt.
DAARNA
Voor de nieuwe uitgroei en losse haren kun je af en toe een bijwerksessie inplannen, de meesten hebben er genoeg aan dit eens in het halfjaar te laten doen. Wil je je dreads extra netjes hebben, dan moet je denken aan eens per kwartaal. Aan je dreads zelf hoef je in de meeste gevallen geen werk meer te hebben, die zijn ondertussen vervilt.
BEN JE ER KLAAR VOOR OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN?
Ik help je natuurlijk graag op weg! Er zijn verschillende manieren om dreads te zetten en door mijn jarenlange ervaring en oefening heb ik een techniek ontwikkeld waar ik achter sta. Met deze techniek krijgen je dreads een beetje de ruimte om zelf vorm aan te nemen (tenzij je vraagt om extra strak gehaakte dreads, dit doe ik op verzoek) en ze kunnen binnen een bepaalde tijd nog uitgekamd worden (dit hangt van verschillende factoren af, onder andere de staat en kwaliteit van je haar als de dreads worden gezet). Hieronder lees je mijn techniek en werkwijze.
IK GEBRUIK GEEN WAX,
GAREN OF ELASTIEKJES
Wax zorgt ervoor dat je dreads minder goed vervilten en daarnaast trekt het stof en andere viezigheid aan. Elastiekjes en garen zijn bij de methode die ik gebruik niet nodig.
GEEN VILTNAALD EN GEEN PERMANENTVLOEISTOF
Permanentvloeistof is chemisch en is niet nodig om je dreads te laten klitten. Met de viltnaald heb je meer kans op beschadigde afbrekende dreads, dus die gebruik ik ook niet.
ALLEEN EEN HAAKNAALD
EN EEN TOUPEERKAM
Door mij gezette dreads zijn stevig genoeg om meteen te kunnen wassen. Je haar en hoofdhuid moeten nog wennen aan de dreads, en dan is het lekker om ze zonder problemen te kunnen wassen.
MIJN WERKWIJZE
BEGIN / Als je bij mij in de stoel zit, begin ik met het belangrijkste gedeelte van je dreads: de dreads die rondom je gezicht zitten. Ik pak plukjes die ik toupeer en daarna van boven tot onder haak. Hiervoor gebruik ik verschillende maten haaknaalden, afhankelijk van de dikte van je haren.
VAKVERDELING / Ik werk vanaf de voorkant intuïtief je hele hoofd af. De vakverdeling is bij de door mij gezette dreads altijd zo rond mogelijk. Ze noemen dit ook wel de ‘hexagon’ of ‘honeycomb’ vakverdeling. Hierdoor vallen de dreads tussen elkaar, waardoor je weinig tot geen ‘gaten’ tussen de dreads ziet. (Dit hangt trouwens ook af van hoe dik je de dreads wil en hoe dik/dicht jouw haren zijn). Ik prefereer deze vakverdeling boven de driehoekige of vierkante vakjes. Als je dreads door mij laat zetten, kun je erop vertrouwen dat ik erg mijn best doe om de vakverdeling zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Door mijn jarenlange ervaring gaat dit dus heel intïutief, elk hoofd is namelijk anders. Een leuke uitdaging voor mij!
PRODUCTEN / Als je haar erg dik/stijl/glad is gebruik ik soms wat locking powder waardoor je haar stroever wordt. Dit scheelt enorm in tijd maar ook in pijn, want ik hoef minder aan je haar te trekken met mijn haaknaald. Ook op de meest gevoelige plekken van je hoofd (zoals boven je oren, bij je slapen en in je nek) gebruik ik soms wat locking powder. Je spoelt dit er met de eerste wasbeurt weer uit. Als je liever niet wil dat ik locking powder gebruik, kan ik Multani Mitti gebruiken: een natuurlijk poeder van klei uit India. Dit maakt je haar ook stroever. Verder gebruik ik geen producten.
PUNTJES / Je kunt kiezen voor losse puntjes, maar ook voor stompe. In ons gesprek voorafgaand aan de afspraak kunnen we deze mogelijkheden bespreken. Het is soms handig om te beginnen met losse puntjes, bijvoorbeeld als je haar nog niet zo lang is of als het naar de punten toe dunner is. Als de dreads dan een beetje gegroeid zijn kunnen er alsnog stompe punten van worden gemaakt.