Dreads verlengen

Door verlengingen (losse dreads) vast te maken aan de onderkant van je eigen dreads, kun je je dreads langer maken. Er zijn verschillende redenen om je eigen dreads te willen verlengen. Hieronder zie je enkele voor- en nadelen van het verlengen van dreads.

VOORDELEN VAN DREADS MET VERLENGINGEN

DIRECT LANGERE DREADS

Als je gewend bent aan lang haar kan het fijn zijn je dreads te verlengen. Hierdoor zijn ze direct de lengte die je wil hebben.

JE DREADS BLIJVEN NETTER

Omdat je dreads door het gewicht van de verlengingen wat zwaarder zijn, zullen ze minder gaan kronkelen en komen er minder lusjes en bobbels in. Hierdoor zien ze er als babydreads netter uit dan niet verlengde dreads.

VAN KORT NAAR LANG

Dreads met verlengingen kan ik al zetten in haar vanaf 15 centimeter. Wil je dus een oplossing om je haar te laten groeien zonder kort haar te hebben, dan is verlengen een goeie optie.

NADELEN VAN DREADS MET VERLENGINGEN

ONCOMFORTABEL

Verlengingen kunnen kriebelig of stekelig aanvoelen. Ook hangt er opeens veel meer gewicht aan je hoofd, dit is voor sommige mensen een onprettig gevoel.

JE DREADS ONTWIKKELEN ZICH ANDERS

Als je van een natuurlijke look houdt, is het mooier om je dreads zich te laten ontwikkelen zonder verlengingen. Op de lange termijn zullen je dreads mooier worden als ze niet verlengd zijn geweest.

NIET 100% VAN JEZELF

Verlengingen zijn gemaakt van mensenhaar. De vraag die je jezelf moet stellen is of je ander haar, wat niet van jezelf is, aan je dreads vast wil hebben zitten. Meer over human hair lees je hieronder.

ALLES OVER HUMAN HAIR

Human hair is een verzamelnaam voor weaves/haarstukjes gemaakt van menselijk hoofdhaar (al dan niet gedeeltelijk, aangevuld met haar van de Jak (een Aziatische rundsoort), synthetische haren of andere materialen). Het meeste human hair op de Westerse markt is Aziatisch, Braziliaans of Indiaas haar.

Hoe wordt het haar verkregen?

Dit blijft een lastige kwestie. Er gaan veel verhalen rond over waar het human hair vandaan komt en hoe het precies verkregen is. Het ene verhaal is minder fijn om te lezen dan het andere. Het ding is: mensen willen graag goedkoper, en dan komt het al snel uit op oneerlijke (of zelfs schadelijke) manieren om in die behoefte te voorzien. Lees meer over de ethiek van human hair als product op deze website.

Zijn er fair-trade opties?

Die zijn er wel, maar dan moet je bereid zijn een hoop geld neer te leggen. En zelfs dan weet je niet zeker of het haar wat je aanschaft ook écht fair-trade is. Tenzij je kiest voor haar wat niet van mensen af komt zoals bijvoorbeeld haar van bananenblad-vezels of synthetisch haar zoals henlon of kanekalon.

Een andere ethisch verantwoorde manier om je dreads te verlengen is door haar uit haarborstels te verzamelen van mensen die dichtbij je staan. Dit haar is prima geschikt om verlengingen van te maken, je zult alleen wel een hele tijd moeten sparen voor je genoeg hebt om je hele hoofd mee te verlengen. Een van mijn klanten, Yvonne, heeft het haar van haar moeder gebruikt om zelf verlengingen van te maken.

Als mensen hun dreads besluiten af te knippen zetten ze die soms te koop op Marktplaats of in Facebook-groepen over dreads. Ik heb twee klanten geholpen met het inzetten van dreadverlengingen die zij op die manier hadden overgekocht. Dit is ook 100% fair trade.

Welk haar ik gebruik

Persoonlijk ben ik geen fan van synthetische verlengingen. Je ziet en voelt altijd dat het niet natuurlijk is, ze ontwikkelen zich niet mee met je eigen dreads en je kunt ze niet verven. Los daarvan is synthetisch haar slecht voor het milieu, zowel het maken ervan als het weggooien. Als je graag synthetische verlengingen door mij wilt laten maken, dan doe ik dit zeker.

Ik gebruik wel human hair voor verlengingen en voor bijvoorbeeld het verstevigen van zwakke plekken in (oudere) dreads. Een hele tijd heb ik dit kunnen vermijden, maar als fulltime zzp’er moet ik ook meegaan in de vraag van de klant want op het moment dat ik geen verlengingen maak, zoekt de klant een ander. Gelukkig is het mij gelukt een semi-eerlijke oplossing te vinden voor de gevallen waarin ik human hair verlengingen maak of human hair gebruik voor restauratie: ik koop human hair op van een dame die weaves inzet en die voorheen dit haar na het uithalen weggooide. Gered haar, dus. Het idee dat ik op die manier bruikbaar haar kan redden van de prullenbak is voor mij op dit moment voldoende om human hair verlengingen aan te bieden als hierom gevraagd wordt.

Toch wil ik dit meegeven:

Als je niet HOEFT te verlengen, doe het dan niet. Naar mijn mening wegen de voordelen van verlengingen niet op tegen de vele nadelen. Hier vind je enkele voordelen van niet verlengde dreads:

JE DREADS ZIJN LICHTER EN ZACHTER

Je hoofdhuid en nek krijgen geen extra gewicht te verduren, wassen en drogen gaat een stuk sneller en je dreads voelen zacht en comfortabel.

KORTE(RE) DREADS ZIJN OOK HEEL LEUK

Door met kortere dreads te beginnen zullen je dreads op de lange termijn mooier zijn. Ze kunnen vrij bewegen en zich goed vervilten. Kortere dreads geven ook meer volume, ze springen wat meer rond je gezicht.

100% VAN JOU

Je dreads zijn helemaal natuurlijk. Als je na jaren terugkijkt kun je trots zijn op je geduld en toewijding! Al de lengte die je hebt gekregen gedurende de jaren is helemaal van jezelf.