Als je je dreads al een langere tijd hebt en ze lekker gegroeid zijn, kun je bepaalde ongemakken ervaren. Alle haren die je normaal verliest verzamelen zich in je dreads en daardoor worden ze naast langer ook zwaarder. Zwaardere dreads kunnen vervelend zijn voor je nek, maar ook irritant als je wil slapen en bij het omdraaien elke keer je dreads naar de andere kant moet gooien. Je knot wordt te groot en hangt aan je hoofdhuid als een extra hoofd. Als je ze wast blijven ze heel lang nat en zijn ze ook zwaar. Het kan dan heerlijk zijn om ze een beetje te kortwieken.

dikke dreads, tot net over de schouder geknipt door mij
medium dikke dreads, wat korter geknipt door mij

WAT GEBEURT ER MET DE PUNTJES ALS JE ZE KNIPT? / Als ik dreads knip, doe ik dat in een schuine hoek. Hierdoor worden de puntjes wel stomp, maar als je ze een paar keer wast verschijnen er weer kwastjes/puntjes. Wil je het liefst langere losse puntjes, dan kun je na de knipbeurt zelf elke dread een klein stukje kammen en daarna behandelen met conditioner. Dan worden het weer mooie losse puntjes. Nóg mooier vind ik het zelf, als je de dreads tot ongeveer 2/3e van de lengte die je wilt behouden uitkamt. Ik kan dan die resterende 1/3e weer mooi in een puntje dreaden en het resterende losse haar afknippen.

LET OP: kammen behoort niet tot mijn werkzaamheden, dit kun je dus zelf voor of na het knippen doen.

KUN JE OOK IN LAAGJES KNIPPEN? / Als je een goeie hoeveelheid dreads hebt (laten we zeggen vanaf 60 dreads) kan ik ook in laagjes knippen. Dit geeft een wat speelser resultaat. Ook kun je ervoor kiezen om, als je wat dunnere dreads hebt, de voorste dreads iets korter te laten maken zodat ze wat meer als een lange pony vallen. Dit doe ik bij mezelf zodra de voorste dreads weer te lang naar mijn smaak zijn geworden. Ik kam de dreads uit tot ongeveer 2/3e van de lengte die ik wil behouden, daarna dread ik die 1/3e weer opnieuw zodat de punt weer mooi wordt en het resterende losse haar knip ik af. Als je dit wilt laten doen door mij, dan is het wel handig als je ze zelf van tevoren uitkamt. We kunnen hier over overleggen.

WAT ZIJN DE KOSTEN? / Dreads korter knippen doe ik als extraatje als je bij mij je uitgroei laat bijwerken. Ik reken hier (naast mijn gebruikelijke uurtarief) geen extra kosten voor.

WAT DOE JE MET DE AFGEKNIPTE STUKKEN? / Als de afgeknipte stukken lang genoeg zijn én er nog mooi uit zien, zou ik ze mee naar huis nemen en bewaren. Je kunt ze eventueel later nog gebruiken om je dreads toch weer te verlengen of om als verlenging te gebruiken als je een nieuwe set dreads wil. Zijn het echt korte stukjes of zijn ze niet zo mooi meer (versleten of stoffig), dan kunnen ze weggegooid worden of je kunt ze zelf meenemen om er afscheid van te nemen.

dreads gezet door mij, en verlengd met klant haar oude afgeknipte dreads