Kan ik zwemmen met mijn dreads?

Je kunt met je dreads gewoon gaan zwemmen. Hieronder vind je wat tips voor de verschillende soorten zwemwater.

ZEEWATER
Zout zeewater is goed voor je dreads. Het werkt ontvettend en helpt bij het klitten en vervilten omdat het je haar stug maakt. Wees dan ook niet bang om lekker in de zee te gaan zwemmen met je dreads en kopje onder te gaan. Spoel ze daarna wel goed uit met kraanwater om te voorkomen dat natuurlijke deeltjes (zeewier, kleine zee-organismen) in je dreads blijven zitten.

ZOET NATUURWATER
Of je in meertjes, riviertjes en kanalen kunt zwemmen met dreads kun je denk ik zelf het best beoordelen. Ziet het water er heel troebel/modderig uit? Oordeel dan zelf of je je dreads onder water wil laten komen. Je kunt ze in een knot bovenop je hoofd doen als je ze liever droog houdt. Als ze wel nat zijn geworden, spoel ze dan uit met kraanwater om ze weer goed schoon te krijgen.

ZWEMBADWATER
Chloor is niet supergoed voor dreads maar als je ze af en toe in contact laat komen met zwembadwater is dat niet zo’n enorm probleem. Wel is het aan te raden om vóór je in het water duikt je dreads goed nat te maken met kraanwater. Droge dreads zuigen namelijk water op, en dat kan in eerste instantie beter kraanwater zijn dan water met veel chloor! Natuurlijk moet je ze na het zwemmen goed uitspoelen met kraanwater, en je kunt ze daarna wassen met shampoo maar dit hoeft niet altijd. Ga je regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) zwemmen en heb je dreads, dan kun je ze beter droog houden. Er bestaan ook speciale XL-zwembadmutsen voor dreads, te vinden via Google.

Als je dreads net zijn bijgewerkt, is het raadzaam om niet direct te gaan zwemmen – net zoals het niet raadzaam is om ze direct te wassen als ze net zijn bijgewerkt. Je kunt dan beter een paar weken wachten.

Kan ik mijn dreads verven?

Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden.

Tips voor het verven van dreads:

• Koop voldoende verf! Niks is vervelender dan erachter komen dat je te weinig verf hebt als je al bezig bent met verven. Als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt, koop dan eerst één pakje, verf daarmee de dreads onder in je nek en zo kun je weten hoeveel dreads je kunt verven met één verpakking.
• Zorg dat elke dread helemaal verzadigd is met verf. Als je in je dread knijpt moet de verf eruit komen.
• Wil je alleen de uitgroei bijhouden, dan hoef je natuurlijk niet je dreads mee te verven.

GOED UITSPOELEN! Als je denkt dat je klaar bent met uitspoelen, ben je waarschijnlijk nog lang niet klaar. Je merkt het als je even onder de douche uit stapt en goed in je dreads knijpt, vooral bij de aanzet van je dreads (bovenaan, dus) blijft verf erg lang hangen. Nog beter is om na het grondig uitspoelen een deep clean te doen en ze daarna nog een keer onder de douche uit te spoelen.

Kun je dreads weer uitkammen?

Het is de bedoeling dat je je dreads voor een langere tijd houdt. Mocht je ze om welke reden dan ook niet meer willen, dan kun je ze uitkammen. Ik heb er een artikel over geschreven, dat lees je hier.

Scroll to top