Hoe vaak moet je dreads laten bijwerken?

De meeste van mijn klanten die hun dreads graag netjes willen houden komen tussen de acht en twaalf weken langs voor een bijwerksessie. Ook voor net gezette dreads is het handig om elke drie maanden langs te komen, zeker in het eerste jaar. Zijn je dreads eenmaal wat jaartjes oud of vind je een beetje wilde dreads mooier, dan hoeft het niet zo heel vaak. Mijn klanten met oudere dreads houden eens per halfjaar aan, een enkeling eens per jaar. Het is fijn om ze af en toe goed van elkaar te laten scheiden en de losse haren in te haken, maar het hóéft niet: ik ken ook mensen die hun dreads nooit laten bijwerken. Doe wat goed voelt!

Hoe lang duurt het bijwerken van dreads?

Een standaard bijwerksessie (uitgroei bijwerken) duurt gemiddeld drie uur.

~ Heb je partials (gedeeltelijk dreads) tot 20 stuks? Dan kost het me meestal een tot twee uur.
~ Heb je een gemiddelde hoeveelheid dreads (20 tot 50) en zijn ze niet enorm slordig? Dan kost het me meestal twee tot drie uur.
~ Heb je heel dunne dreads en/of zijn het er meer dan 50? Dan ben ik meestal tussen de vier en vijf uur bezig.
~ Zijn je dreads erg lang geleden bijgewerkt? Dan kan het afhankelijk van veel factoren tussen de drie en veertien uur duren voor ze weer helemaal netjes zijn.

Het kan per persoon, per haartype, per soort dreads enorm verschillen hoe lang ik bezig ben, ik kan dus geen garantie geven dat wat hierboven staat precies klopt! Maar het is een soort indicatie op basis van de ervaring die ik nu heb.

Doet bijwerken pijn?

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken superfijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken. Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en héél soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag. Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Hoeveel kost het bijwerken?

Dit hangt van veel factoren af: zijn je dreads netjes bijgehouden of heb je erg veel losse haren of samengeklitte dreads? Wil je naast het bijwerken van de uitgroei ook nog dat ik hobbels en bobbels en losse haren langs de lengte van je dreads wegwerk? Heb je partials, dikke, gemiddelde of dunne dreads? Is je haar erg glad en dik of juist fijn en dun?

Met standaard bijwerken van alleen de uitgroei ben ik meestal rond de 3 uur bezig, maar dit is dus een gemiddelde. Je kunt me altijd een mail of berichtje sturen met een foto van de huidige staat van je dreads, dan kan ik een schatting maken.

Hoe werk jij dreads bij?

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje. De maat daarvan is afgestemd op je haartype en de dikte van je dreads. Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden.

Soms gebruik ik de toupeerkam en bij sommige klanten (bijvoorbeeld met erg stijl, dik en glad haar) een piepklein beetje locking powder om het haar iets stroever te maken. Daarnaast heb ik een scherpe kappersschaar in mijn etui zitten, om met heel veel beleid enkele haren te kunnen doorknippen als die bij de verkeerde dread zijn gaan groeien.

Ik maak géén gebruik van wax, elastiekjes, viltnaalden of de interlocking-methode.

Scroll to top