JE DREADS EXTRA GRONDIG REINIGEN

Wil je je dreads extra goed schoon hebben, bijvoorbeeld na een vakantie of als je het gevoel hebt dat er wat zeeprestjes (of restjes haarverf) in zitten? Dan is een deep clean een uitkomst. Vul een badje, teiltje, emmertje of je gootsteen met warm water en ingredi├źnten om je dreads goed schoon te krijgen, hang ze er een tijdje in en aanschouw daarna wat je allemaal uit je dreads hebt getrokken!

HOE VAAK MOET DIT?

Niks moet! Als je het fijn vindt om je dreads even die extra schoonmaakbeurt te geven is het de moeite waard. Als je dreads ouder zijn en je ze niet meer wekelijks maar misschien maandelijks (of nog minder vaak) wast kan het ook handig zijn om ze eerst een deep clean te geven en daarna nog even onder de douche je hoofdhuid met shampoo te wassen. Zo worden ze goed schoon.

WAT MOET ER IN?

Er bestaan ontzettend veel varianten van een deep clean badje, je kunt via Google (‘deep clean dreadlocks’) veel verschillende recepten vinden. Zelf heb ik goede resultaten geboekt met een teiltje warm water waaraan ik een halve fles (500ml) biologische appelazijn toevoegde. Appelazijn is heel goed voor je haar. Het is ontvettend, verwijdert vuil, brengt de pH-waarde van je huid weer in balans en is verzachtend voor je haar en huid. Sommige mensen doen er wat druppels etherische olie in, je kunt denken aan lavendel of pepermunt (relaxed voor je hoofdhuid) of tea tree (anti-schimmel). Je kunt ook een badje maken waaraan je een kopje baking soda toevoegt. Na het weken knijp je ze goed uit en vervolgens maak je een badje met appelazijn. Dit zorgt voor een extra grondige reiniging. De baking soda weekt het vuil eruit, de appelazijn neutraliseert de pH-waarde van je haar weer en werkt als een soort ‘conditioner’.

WERKWIJZE

Zoek een plek in huis waar je comfortabel kunt liggen en je hoofd achterover in een teiltje/emmer kunt laten hangen. Vul je teiltje met warm water en appelazijn (en eventueel etherische olie), houd een handdoek bij de hand en laat je dreads tenminste tien minuten in het badje weken terwijl je ze een beetje kneedt (alsof je een handwasje doet). Nog beter is als iemand anders dit voor je wil doen, diegene kan dan zien op welke plekken er eventueel shampoorestjes of andere onzuiverheden zitten en deze eruit masseren. Knijp na het weken je dreads uit en spoel ze daarna onder de douche nog goed door. De geur van appelazijn moet dan al bijna weg zijn en zal helemaal verdwijnen als je dreads droog zijn. Kijk voor de grap nog even in het teiltje, er zullen sowieso wat stofjes in drijven en als je er een actief buitenleven op nahoudt (of net op vakantie bent geweest) kunnen er ook zandkorrels of andere buitendingetjes aanwezig zijn. Als het water troebel is geworden duidt dit op zeeprestjes of haarverfrestjes die je eruit hebt geweekt. Is het water echt grijs/bruin/zwart en komt dit niet omdat je je haar geverfd hebt? Dan was het een hele effectieve deep clean en was het hard nodig ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top