✦⋆ JE DREADS EXTRA GRONDIG REINIGEN ⋆✦

Wil je je dreads extra goed schoon hebben, bijvoorbeeld na een vakantie of als je het gevoel hebt dat er wat zeeprestjes (of restjes haarverf) in zitten? Dan is een deep clean een uitkomst. Vul een badje, teiltje, emmertje of je gootsteen met warm water en ingrediënten om je dreads goed schoon te krijgen, hang ze er een tijdje in en aanschouw daarna wat je allemaal uit je dreads hebt getrokken!

HOE VAAK MOET DIT?

Niks moet! Als je het fijn vindt om je dreads even die extra schoonmaakbeurt te geven is het de moeite waard. Als je dreads ouder zijn en je ze niet meer wekelijks maar misschien maandelijks (of nog minder vaak) wast kan het ook handig zijn om ze eerst een deep clean te geven en daarna nog even onder de douche je hoofdhuid met shampoo te wassen. Zo worden ze goed schoon.

WAT MOET ER IN?

Er bestaan ontzettend veel varianten van een deep clean badje, je kunt via Google (‘deep clean dreadlocks’) verschillende recepten vinden. Zelf heb ik goede resultaten geboekt met een teiltje warm water waaraan ik zo’n 200ml biologische appelazijn toevoegde. Appelazijn is goed voor je haar. Het verwijdert vuil, brengt de pH-waarde van je huid weer in balans en is verzachtend voor je haar en huid. Heb je hard water in jouw regio, dan is appelazijn ook een goeie manier om een teveel aan kalk uit je dreads te verwijderen.

Sommige mensen doen er wat druppels etherische olie in, je kunt denken aan lavendel of pepermunt (relaxed voor je hoofdhuid) of tea tree (anti-schimmel). Kijk dan wel goed uit: neem oliën die geschikt zijn voor op de huid (niet alle etherische oliën zijn dat helaas!) en roer enorm goed voordat je erin gaat met je dreads. Zelf ben ik niet zo’n fan van het toevoegen van oliën aan een deep clean badje.

Je kunt ook een badje maken waaraan je een half kopje baking soda toevoegt. Na het weken knijp je je dreads goed uit en vervolgens maak je een badje met appelazijn. Dit zorgt voor een extra grondige reiniging. De baking soda weekt het vuil eruit en werkt ontvettend, de appelazijn neutraliseert de pH-waarde van je haar weer en werkt dan als een soort ‘conditioner’.

WERKWIJZE

Zoek een plek in huis waar je comfortabel kunt liggen en je hoofd achterover in een teiltje/emmer kunt laten hangen.

Vul je teiltje met warm water en appelazijn/baking soda (en eventueel etherische olie), houd een handdoek bij de hand en laat je dreads tenminste tien minuten in het badje weken terwijl je ze een beetje kneedt (alsof je een handwasje doet). Nog beter is als iemand anders dit voor je wil doen, diegene kan dan zien op welke plekken er eventueel shampoorestjes of andere onzuiverheden zitten en deze eruit masseren.

Knijp na het weken je dreads uit en spoel ze daarna onder de douche nog goed door. De geur van appelazijn moet dan al bijna weg zijn en zal helemaal verdwijnen als je dreads droog zijn.

Kijk voor de grap nog even in het teiltje, er zullen sowieso wat stofjes in drijven en als je er een actief buitenleven op nahoudt (of net op vakantie bent geweest) kunnen er ook zandkorrels of andere buitendingetjes aanwezig zijn. Als het water troebel is geworden duidt dit op huidvet, zeep- of haarverfrestjes die je eruit hebt geweekt. Is het water echt grijs/bruin/zwart en komt dit niet omdat je je haar geverfd hebt? Dan was het een hele effectieve deep clean en was het hard nodig ;).

WAT IK ZELF DOE

Ik heb een opblaasbaar wasbakje, die ik op de vloer van mijn badkamer neerzet. Ik stap onder de douche, maak mijn dreads goed nat, vul het wasbakje met warm water en wat baking soda en ga op de vloer liggen terwijl ik de douche over mijn lichaam laat lopen (zodat ik mezelf warmhoud). Ik week mijn dreads en knijp ze een beetje, vervolgens spoel ik ze door met de douche en daarna was ik ze met shampoo. Soms maak ik vervolgens nog een badje met sop van een lekkere douchegel of vloeibare shampoo, voor de lekkere geur. Daar week ik ze dan nog 10 minuten in en daarna spoel ik ze weer goed uit.