✦⋆ JE DREADS UITKAMMEN ⋆✦

.

Een van de eerste vragen die mensen stellen aan dreadheads is of je dreads wel kunt wassen. De tweede vraag is vaak net zo voorspelbaar:

“En… wat nou als je ze zat bent? Dan moet je zeker kaal, he?”

Gelukkig hoeft dit absoluut niet! Het is wel de makkelijkste optie om de tondeuse erover te halen, maar je kunt dreads in de meeste gevallen uitkammen. In deze blog vertel ik je vanuit mijn eigen ervaring hoe je dit kunt aanpakken.

HOE BEGIN IK?

Als je besluit je dreads eruit te halen, dan is het handig om vooraan te beginnen, bij je voorhoofd. Het uitkammen van dreads duurt lang (bij mij was dat zo’n 45 minuten per dread) en je zult het waarschijnlijk niet in één dag voor elkaar krijgen. Als je begint met de dreads rondom je gezicht blijft je kapsel in de tussentijd toonbaar. Het ziet er gekker uit als je tussen de dreads door opeens losse plukken haar hebt, of vanaf je nek los haar hebt en bovenop nog dreads.

WAT HEB IK NODIG?

  • conditioner/haarmaskers of jojobaolie
  • en goeie stevige vlooienkam, eentje voor honden
  • een puntkam, haaknaald of (naar mijn mening het beste) een vorkje met puntige tanden
  • héél veel geduld
  • eventueel wat vrienden of familie om je te helpen

STAP VOOR STAP

Allereerst is het belangrijk dat je je dreads voorbehandelt met een goeie glibberige conditioner. Het maakt niet uit welk merk, maar probeer er eentje te kiezen voor ‘zeer beschadigd haar‘. Hiermee smeer je de dreads die je wilt gaan uitkammen in, laat het goed inwerken en spoel vervolgens uit.

Vervolgens laat je de dreads goed opdrogen. Dit is belangrijk. Nat/vochtig haar wordt heel elastisch en daardoor een stuk lastiger om uit te kammen. Kam dus altijd droog!

Als je dreads droog zijn en je gaat beginnen met kammen, knip dan de dread die je gaat kammen af tot ongeveer schouderlengte (als ze langer zijn). Het stuk van je dreads onder schouderlengte is vaak zo beschadigd/versleten dat je dit helemaal kapottrekt met je kam. Mocht je het eng vinden om te knippen, dan kun je ook eerst proberen om een dread volledig uit te kammen, maar je zult waarschijnlijk merken dat het zonde van je tijd is om dat onderste stuk ook uit te kammen.

Begin met het lospeuteren van je dread met de puntkam, haaknaald of (mijn favoriet) vork. Als je een stuk hebt losgewerkt kun je vervolgens met de vlooienkam kammen. Probeer niet teveel kracht te zetten en heb geduld, werk stukje bij beetje naar de hoofdhuid toe.

Als je enkele dreads hebt uitgekamd en je niet meer door wil kammen, was het haar dan goed en behandel het met een haarmasker of conditioner. Wat je ook kunt doen is je haren vóór het wassen eerst een nacht laten aansterken door er olijfolie, jojoba-olie of arganolie in te smeren, best veel. De volgende ochtend was je het met verzorgende shampoo en behandel je het met een haarmasker of conditioner. Als je alles uitgekamd hebt, behandel het dan nogmaals met een haarmasker of conditioner en maak een afspraak bij de kapper om er een leuk kapsel van te laten maken en zoveel mogelijk gespleten/versleten puntjes te laten wegknippen.

Help, ik verlies superveel haar!

Dit klopt. Al het haar wat normaal gesproken uitvalt, zit in jouw dreads opgehoopt. Al dat haar zit al lang niet meer aan jouw hoofdhuid vast. Het is normaal dat er handen en handen vol haar uitgekamd worden. Wat er overblijft is (als het goed is) al het haar wat nog aan jouw hoofdhuid vast zit. De punten hiervan kunnen beschadigd zijn, waardoor het geheel er nogal slecht uitziet. Daarnaast lijkt het ook ontzettend veel minder, maar dat komt omdat je gewend bent geraakt aan het volume dat dreads geeft.

Het heeft even tijd nodig, maar je haar zal opknappen, zeker als je het door de kapper laat bijknippen en er een tijdje extra verzorging aan geeft door het met een goeie shampoo en conditioner te behandelen.