VOOROORDELEN OVER DREADS

Voor sommigen is de stap om dreads te nemen groot omdat er aan dreads een heleboel vooroordelen kleven. Laat deze vooroordelen je er niet van weerhouden om je haren te dragen zoals jij dat mooi vindt! Er zullen altijd mensen zijn die in deze vooroordelen geloven. In deze post geef ik advies om de meest voorkomende vooroordelen te ontkrachten.

“DREADS ZIJN VIES EN JE KUNT ZE NIET WASSEN”
Als je je dreads nooit wast en ermee in de modder gaat liggen rollen dan worden ze vies, ja. Dreads zijn gemaakt van je eigen haar en dus kun je ze gewoon wassen. “Hoe was je je dreads dan?” wordt wel eens gevraagd. Leg de vraagsteller uit dat je dreads gewoon met shampoo kunt wassen. De meesten zullen hier van opkijken, zo heb je ze weer wat geleerd!

“ALS JE JE DREADS ZAT BENT MOET JE ZE AFKNIPPEN”
Gelukkig is dit niet waar. Je hoeft niet helemaal kaal als je besluit om afscheid te nemen van je dreads. Zelfs als je ze al jaren hebt kun je ze met succes uitkammen! Het kan zijn dat het onderste stuk van je dreads erg broos en droog is geworden dus mijn tip is om ze tot schouderlengte af te knippen en de rest met behulp van een vork en een stevige metalen kam voorzichtig uit te kammen. Een paar goeie haarmaskers, een bezoekje aan de kapper om de dode punten af te laten knippen en je haar is weer prima. Klik hier en lees meer over het uitkammen van dreads.

“MENSEN MET DREADS ROKEN WIET”
Dit vooroordeel heeft natuurlijk alles te maken met de rastacultuur en Bob Marley. Of je wiet rookt of drugs gebruikt heeft niets te maken met de manier waarop je je haar draagt. Je zult wellicht vaker de vraag krijgen of je lange vloeitjes bij je hebt. Om die reden had ik standaard een pakje lange vloeitjes bij me als ik naar feestjes of festivals ging – gewoon, om die mensen die erom vroegen te kunnen helpen. Stoners zijn vaak best leuke mensen dus leverde het vaak nog goeie gesprekken op ook.

“MENSEN MET DREADS SMOKKELEN DRUGS”
Deze is wel vervelend. Het hangt er een beetje vanaf hoe je je dreads draagt en wat je verder voor kledingstijl hebt, maar er bestaat een kans dat je op vliegvelden en bij landgrenzen standaard extra gecontroleerd wordt op het smokkelen van drugs. Dit is natuurlijk absoluut niet oké en het valt onder discriminatie op basis van uiterlijk. Mijn gevoel hierbij is altijd dubbel geweest (want eigenlijk is mijn eerste reactie boosheid of frustratie) maar om ermee om te kunnen gaan liet ik ze maar zoeken en dacht: ik heb niks te verbergen en ze bewijzen hiermee alleen maar hun eigen verkeerde inschattingsvermogen. Werk de douane of politie nooit tegen, laat ze zoeken en hou je rustig en vriendelijk. Zelfs als ze tussen je belegde broodjes (die je meenam voor onderweg) gaan zitten kijken – echt gebeurd.

“MENSEN MET DREADS STELEN SPULLEN UIT WINKELS”
Mij viel het op dat ik in winkels af en toe een beveiliger achter me aan had lopen die me schaduwde. Ook dit is een vervelend vooroordeel en je moet er maar je schouders over ophalen. Soms ging ik ze expres aankijken en naar ze glimlachen, vaak werden ze daar heel ongemakkelijk van. Bij de Albert Heijn To Go op grotere stations heb ik ze sowieso standaard achter me aan gehad. Ik betaalde dan bij de kassa, vroeg om de bon en gooide die heel opzichtig bij de uitgang in de prullenbak.

“ALS JE HOOFDLUIS KRIJGT MOET JE JE DREADS AFKNIPPEN”
Hoofdluis is erg vervelend en met dreads al helemaal. Je kunt de neten namelijk niet uitkammen en daardoor zijn ze nog hardnekkiger om vanaf te komen. Als je hoofdluis hebt betekent dit echter niet dat je je dreads meteen kunt afschrijven. Lees hier wat je kunt doen als je hoofdluis blijkt te hebben.