DREADS BIJWERKEN

Dreads groeien vanzelf, maar door het groeien krijg je te maken met uitgroei: een stukje ongeklit haar aan de bovenkant van je dreads. Ook groeien er vaak nieuwe haren naast de dreads. Om je dreads netjes te houden is het aan te raden eens in de zoveel tijd je uitgroei te laten bijwerken. Als ik de uitgroei bijwerk stop ik met behulp van de haaknaald de losse haren weer terug in je dreads. Hierdoor worden de dreads weer netjes en stevig, waardoor ze gezond verder kunnen groeien.

VOORBEELDEN VAN MIJN BIJWERK-WERK

HOE VAAK MOET DIT?

Niks moet! 🙂 Het grootste deel van mijn klanten laat diens dreads wel regelmatig bijwerken, maar je kunt er ook voor kiezen om je dreads weinig tot niet te laten bijwerken. Dan worden ze wat wilder en je moet er zelf wat meer aandacht aan besteden, zoals het rubben (wrijven) van de uitgroei en te zorgen dat je uitgroei niet aan elkaar vast gaat groeien.

NIEUWE DREADS / Als je dreads door mij laat zetten, raad ik je aan om ze na 3 maanden voor de eerste keer te laten bijwerken. Ze gaan pluizen en een beetje uitzakken, en dus is het prettig om ze weer allemaal stevig en gesorteerd te hebben liggen 🙂 Als je je dreads extra netjes wilt houden (bijvoorbeeld vanwege werk) kun je daarna elke 3 maanden een afspraak plannen, en als je haar heel snel groeit (dit is bij een aantal van mijn klanten zo) kan het ook eens in de 2 maanden.

UITGROEI / Het bijwerken van de uitgroei doe ik met de haaknaald. Ik gebruik geen elastiekjes, touwtjes of wax en maak geen gebruik van de interlock-methode. Ik haak de losse haren rondom de dreads weer naar binnen en zorg ervoor dat de basis (roots) van je dreads weer goed stevig en netjes is en de vakverdeling weer klopt.

HELE LENGTE / Je kunt zelf bepalen wat ik doe bij een bijwerksessie: ik kan alleen de uitgroei bijwerken, maar ook de gehele lengte van je dreads. Ik stop dan losse haartjes terug in de dreads en ik haak ze strakker. Indien gewenst kunnen (de meeste) lussen en bobbels ook aangepakt worden. Als je jonge dreadjes hebt die nog heel zacht en pluizig zijn kan dit prettig zijn om te laten doen. Ik ga er bij een afspraak vanuit dat ik je uitgroei bij ga werken, en je kunt bij het maken van een afspraak aangeven of je nog andere wensen hebt.

​NA DE TWEEDE KEER BIJWERKEN / Als je dreads een halfjaar oud zijn en je ze voor de tweede keer laat bijwerken, overleggen we samen of je de volgende afspraak weer na 3 maanden wilt maken of dat het ook oké is om er bijvoorbeeld 4 of 5 maanden tussen te laten zitten. Dit verschilt per persoon, het hangt af van hoe snel je haar groeit, ook wel welk haartype je hebt, wat je persoonlijke voorkeuren zijn en welk budget je hebt.

VOLWASSEN DREADS / Na anderhalf tot twee jaar zijn je dreads volwassen. Het bijwerken kan wanneer je dat zelf fijn vindt: sommige klanten laten ze nog steeds elke 3 maanden bijwerken, terwijl anderen het eens per halfjaar of zelfs eens per jaar laten doen. Er is geen vaste regel, je moet doen waar je je prettig bij voelt en dit is per persoon verschillend!

RESTAUREREN EN SPECIALE KLUSJES

Naast het volledig bijwerken van de uitgroei en losse haren/pluis, kan ik ook verschillende soorten ‘restauratiewerkjes’ uitvoeren. Bijvoorbeeld als de uitgroei erg aan elkaar is geklit waardoor twee dreads samen verder zijn gaan groeien als een enkele dread, als er een zwakke plek in je dread zit, als er een of meerdere verlengingen zijn losgeraakt of als je uitgroei heel erg dun is geworden. Ook zulke klusjes doe ik graag en met veel aandacht. De meeste ‘dreadprobleempjes’ zijn wel op te lossen!

VOORBEELDEN VAN RESTAURATIEWERK

Algemene vragen over dreads

Jazeker! Ik heb een artikel geschreven over wassen, lees dat hier.

Het is de bedoeling dat je je dreads voor een langere tijd houdt. Mocht je ze om welke reden dan ook niet meer willen, dan kun je ze uitkammen. Ik heb er een artikel over geschreven, dat lees je hier.

Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden.

Tips voor het verven van dreads:

• Koop voldoende verf! Niks is vervelender dan erachter komen dat je te weinig verf hebt als je al bezig bent met verven. Als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt, koop dan eerst één pakje, verf daarmee de dreads onder in je nek en zo kun je weten hoeveel dreads je kunt verven met één verpakking.
• Zorg dat elke dread helemaal verzadigd is met verf. Als je in je dread knijpt moet de verf eruit komen.
• Wil je alleen de uitgroei bijhouden, dan hoef je natuurlijk niet je dreads mee te verven.

GOED UITSPOELEN! Als je denkt dat je klaar bent met uitspoelen, ben je waarschijnlijk nog lang niet klaar. Je merkt het als je even onder de douche uit stapt en goed in je dreads knijpt, vooral bij de aanzet van je dreads (bovenaan, dus) blijft verf erg lang hangen. Nog beter is om na het grondig uitspoelen een deep clean te doen en ze daarna nog een keer onder de douche uit te spoelen.

Je kunt met je dreads gewoon gaan zwemmen. Hieronder vind je wat tips voor de verschillende soorten zwemwater.

ZEEWATER
Zout zeewater is goed voor je dreads. Het werkt ontvettend en helpt bij het klitten en vervilten omdat het je haar stug maakt. Wees dan ook niet bang om lekker in de zee te gaan zwemmen met je dreads en kopje onder te gaan. Spoel ze daarna wel goed uit met kraanwater om te voorkomen dat natuurlijke deeltjes (zeewier, kleine zee-organismen) in je dreads blijven zitten.

ZOET NATUURWATER
Of je in meertjes, riviertjes en kanalen kunt zwemmen met dreads kun je denk ik zelf het best beoordelen. Ziet het water er heel troebel/modderig uit? Oordeel dan zelf of je je dreads onder water wil laten komen. Je kunt ze in een knot bovenop je hoofd doen als je ze liever droog houdt. Als ze wel nat zijn geworden, spoel ze dan uit met kraanwater om ze weer goed schoon te krijgen.

ZWEMBADWATER
Chloor is niet supergoed voor dreads maar als je ze af en toe in contact laat komen met zwembadwater is dat niet zo’n enorm probleem. Wel is het aan te raden om vóór je in het water duikt je dreads goed nat te maken met kraanwater. Droge dreads zuigen namelijk water op, en dat kan in eerste instantie beter kraanwater zijn dan water met veel chloor! Natuurlijk moet je ze na het zwemmen goed uitspoelen met kraanwater, en je kunt ze daarna wassen met shampoo maar dit hoeft niet altijd. Ga je regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) zwemmen en heb je dreads, dan kun je ze beter droog houden. Er bestaan ook speciale XL-zwembadmutsen voor dreads, te vinden via Google.

Als je dreads net zijn bijgewerkt, is het raadzaam om niet direct te gaan zwemmen – net zoals het niet raadzaam is om ze direct te wassen als ze net zijn bijgewerkt. Je kunt dan beter een paar weken wachten.

Dreads bijwerken

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje. De maat daarvan is afgestemd op je haartype en de dikte van je dreads. Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden.

Soms gebruik ik de toupeerkam en bij sommige klanten (bijvoorbeeld met erg stijl, dik en glad haar) een piepklein beetje locking powder om het haar iets stroever te maken. Daarnaast heb ik een scherpe kappersschaar in mijn etui zitten, om met heel veel beleid enkele haren te kunnen doorknippen als die bij de verkeerde dread zijn gaan groeien.

Ik maak géén gebruik van wax, elastiekjes, viltnaalden of de interlocking-methode.

Dit hangt van veel factoren af: zijn je dreads netjes bijgehouden of heb je erg veel losse haren of samengeklitte dreads? Wil je naast het bijwerken van de uitgroei ook nog dat ik hobbels en bobbels en losse haren langs de lengte van je dreads wegwerk? Heb je partials, dikke, gemiddelde of dunne dreads? Is je haar erg glad en dik of juist fijn en dun?

Met standaard bijwerken van alleen de uitgroei ben ik meestal rond de 3 uur bezig, maar dit is dus een gemiddelde. Je kunt me altijd een mail of berichtje sturen met een foto van de huidige staat van je dreads, dan kan ik een schatting maken.

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken superfijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken. Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en héél soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag. Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Een standaard bijwerksessie (uitgroei bijwerken) duurt gemiddeld drie uur.

~ Heb je partials (gedeeltelijk dreads) tot 20 stuks? Dan kost het me meestal een tot twee uur.
~ Heb je een gemiddelde hoeveelheid dreads (20 tot 50) en zijn ze niet enorm slordig? Dan kost het me meestal twee tot drie uur.
~ Heb je heel dunne dreads en/of zijn het er meer dan 50? Dan ben ik meestal tussen de vier en vijf uur bezig.
~ Zijn je dreads erg lang geleden bijgewerkt? Dan kan het afhankelijk van veel factoren tussen de drie en veertien uur duren voor ze weer helemaal netjes zijn.

Het kan per persoon, per haartype, per soort dreads enorm verschillen hoe lang ik bezig ben, ik kan dus geen garantie geven dat wat hierboven staat precies klopt! Maar het is een soort indicatie op basis van de ervaring die ik nu heb.

De meeste van mijn klanten die hun dreads graag netjes willen houden komen tussen de acht en twaalf weken langs voor een bijwerksessie. Ook voor net gezette dreads is het handig om elke drie maanden langs te komen, zeker in het eerste jaar. Zijn je dreads eenmaal wat jaartjes oud of vind je een beetje wilde dreads mooier, dan hoeft het niet zo heel vaak. Mijn klanten met oudere dreads houden eens per halfjaar aan, een enkeling eens per jaar. Het is fijn om ze af en toe goed van elkaar te laten scheiden en de losse haren in te haken, maar het hóéft niet: ik ken ook mensen die hun dreads nooit laten bijwerken. Doe wat goed voelt!

Problemen en oplossingen

Hoe langer je dreads, hoe langer het duurt voor ze goed droog zijn. Het is belangrijk dat je dreads goed opdrogen, anders krijgen ze een muffe geur.

  • Was je dreads ‘s ochtends, dan hebben ze meer tijd om goed droog te worden voor het slapen.
  • Zwiep je dreads flink uit na het wassen door een headbang-sessie te doen in je badkamer (of in de tuin bij lekker weer).
  • Knijp je dreads goed uit in een (microvezel-)handdoek en herhaal eventueel met een een droge handdoek.
  • In de warmere dagen van het jaar kun je het beste lekker naar buiten gaan. Een stuk wandelen of fietsen in de zon helpt ze sneller te drogen.
  • Laat je dreads vooral los hangen tijdens het drogen, doe ze niet in een staart of knot!

Heb je het idee dat je dreads wel érg lang nat blijven, dan zijn ze waarschijnlijk aan de vettige kant. Door vet/olie blijft water langer hangen. De oplossing kan zijn om een deep clean te doen. Lees hier hoe je dat doet.

Hoofdluis is erg vervelend en met dreads al helemaal. Je kunt de neten namelijk niet uitkammen en daardoor zijn ze nog hardnekkiger om vanaf te komen. 

Als je hoofdluis hebt betekent dit echter niet dat je je dreads meteen kunt afschrijven: met een grondige behandeling (haal het beste middeltje uit de apotheek) die je een aantal keer herhaalt zouden je dreads weer luisvrij kunnen worden. Let hierbij op de cyclus van de luis, zodat eventuele nimfen (neten die uitkomen) ook weer verdelgd kunnen worden voordat ze zelf neten gaan leggen. Ook met alcohol (minimaal 70%) kun je je dreads behandelen, hiermee heb ik zelf geen ervaring. Hetzelfde geldt voor Creeps Tincture van RawRoots, dit middel heb ik vaker horen langskomen maar ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Als je hoofdluis hebt kun je me altijd een berichtje sturen, dan kan ik meedenken over een oplossing. Ik heb zelf drie keer hoofdluis gehad in de 13 jaren dat ik dreads heb gehad en ben er alle drie de keren vanaf gekomen. 

Extra tip: gebruik preventief tea-tree-olie achter je oren als je in een omgeving komt met veel kinderen.

Als je je dreads al een tijd hebt of ze vaker hebt geblondeerd kunnen ze droog en broos gaan aanvoelen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze iets zachter te maken, maar hoe ouder je dreads zijn hoe compacter (meer vervilt) ze worden en vaak zijn ze dan wat harder en droger. Deze dingen kun je proberen.

APPEL(CIDER)AZIJN
Week je dreads in een badje met warm water en een flinke scheut appelazijn en spoel ze daarna uit met kraanwater. Of spoel je dreads bij elke wasbeurt met appelazijn en spoel daarna na met water. Appelazijn is goed voor de pH-waarde van je hoofdhuid, maar ook voor je haren zelf is het verzorgend.

ARGANOLIE / JOJOBAOLIE
Voor dreads die al vervilt zijn is arganolie een goede, verzorgende olie om ze in ieder geval soepel te houden. Verdeel enkele druppels arganolie over je handpalmen en palmrol je dreads. Je kunt dit het beste na het wassen doen als je dreads nog een klein beetje vochtig zijn (niet kletsnat!).

CONDITIONER
Let op: dit is echt alleen voor ‘volwassen’ dreads (2+ jaar) en moet niet regelmatig gedaan worden!
Je kunt conditioner gebruiken om je dreads zachter te maken. Gebruik het altijd verdund (50/50) met water of doe een flinke scheut conditioner in een badje warm water en week je dreads daarin. Héél goed uitspoelen! Neem het liefst een zo natuurlijk mogelijke conditioner.

ROZENWATER
Bij winkeltjes waar ze exotische producten verkopen (toko’s) kun je vaak wel rozenwater vinden. Ook bij Dille & Kamille verkopen ze het, en bij gezondheidswinkels/biowinkels. Let op: er bestaan meerdere soorten, waaronder eentje die je gebruikt in de keuken. Je moet echter rozenwater hebben dat geschikt is voor cosmetisch gebruik. Giet dit rozenwater over in een sprayflesje en spray je droge dreads regelmatig om ze gehydrateerd en soepel te houden.