HET DREADPROCES

Na het zetten van je nieuwe dreads zullen deze met de tijd steeds mooier worden, maar de eerste periode gaan ze door verschillende fases heen. Deze fases noem ik het dreadproces, in het Engels vaak dread journey genoemd. Geniet van deze fases en maak af en toe een foto van de ontwikkelingen, want als ze dan eindelijk lang en mooi zijn kun je terugkijken naar de tijd die je erin hebt geinvesteerd!

Helemaal onderaan deze pagina zie je een tijdlijn van mijn vorige set dreads t/m maand 36,
de tijdlijn hieronder is van mijn huidige dreads.

VOOR HET ZETTEN
NET NA HET ZETTEN
2 MAANDEN
4 MAANDEN
6 MAANDEN
12 MAANDEN
24 MAANDEN

NET NA HET ZETTEN
Net gezette dreads (door mij) zijn in het begin een beetje stijfjes, als je haar korter is dan schouderlengte kunnen ze een beetje overeind staan maar dit zakt na enkele dagen wel uit. Ook kunnen ze in het begin wat stekelig aanvoelen. Je hoofdhuid kan licht geïrriteerd zijn omdat je haar opeens vast zit in vakjes. Als je besluit even te wachten met wassen kan je hoofdhuid een beetje vettig worden of gaan jeuken.

DE EERSTE WEKEN/MAANDEN: BABYDREADS
Wanneer je besluit je dreads te gaan wassen, zul je merken dat ze van vorm kunnen gaan veranderen en wat gaan pluizen. Dit is onderdeel van het proces. Ik raad zelf aan om je dreads in de eerste weken zeker elke week te wassen om je hoofdhuid te laten wennen aan dat het minder gewassen wordt en omdat wassen helpt bij het vervilten van je dreads. Schoon/droog haar klit immers beter dan vet haar. Hieronder staan een aantal van de verschijnselen die ontstaan in de babyfase van dreads.

HOBBELS, LUSSEN EN KRONKELS
Laat je je dreads met rust en was je ze zo nu en dan, dan zul je merken dat je dreads gaan hobbelen en dat er lusjes en zigzags in kunnen komen. Voor een natuurlijk eindresultaat kun je deze ‘onregelmatigheden’ het best lekker hun gang laten gaan. De meeste lussen en hobbels trekken uiteindelijk wel weer recht en het zorgt voor een mooie, natuurlijke structuur. Wil je graag dat je dreads recht en strak zijn en blijven, dan is het tijd om je dreads te laten bijwerken. Klik hier om te lezen wat je zelf kunt doen tegen hobbels en kronkels.

KRIMPEN/VERVILTEN
De hobbels, lussen en kronkels ontstaan omdat je haar vervilt. Bij het vervilten krimpt je haar ook een beetje. Ik vergelijk het altijd met het vilten van (schapen)wol, dit is hetzelfde proces. Met zeep en warm water verwijder je vet en zet je de haarschubben open. Die haken vervolgens aan elkaar door wrijving, waardoor het haar klit en compact wordt. Als je een wollen trui in de wasmachine gooit en een te heet programma draait zal hij er gekrompen en vervilt uitkomen: dit is ook wat er met dreads gebeurt en dit is ook wat het resultaat uiteindelijk moet zijn. Wees daarom ook niet te voorzichtig bij het wassen van je dreads, de wrijving komt het proces alleen maar ten goede. Wil je je dreads graag zo netjes en recht mogelijk, probeer dan niet teveel te wrijven en palmrol je dreads na het douchen.

UITGROEI
Omdat je haar groeit en er regelmatig haar uitvalt (wat natuurlijk in je dreads blijft zitten) zul je op den duur merken dat je uitgroei begint te krijgen. Er zal bij de wortels van je dreads los haar verschijnen (nieuw haar dat voor het uitgevallen haar in de plaats is gekomen) en je dreads zelf zullen een stukje ‘uitgroeien’. Trek je uitgroei regelmatig los van elkaar om te voorkomen dat je dreads aan elkaar vast groeien en als je je begint te storen aan de uitgroei en losse haren is het tijd om je dreads te laten bijwerken. Klik hier om te lezen wat je zelf kunt doen bij uitgroei.

NA EEN JAAR TOT ANDERHALF JAAR
Je zult merken dat je haar ‘gewend’ is om in de richting te groeien waarin ze in de vakjes van je dreads zitten en dat je uitgroei minder aan elkaar klit. Ook zul je merken dat het krimpen stopt en je dreads langer beginnen te worden. De hobbels en lusjes zullen langzaam verdwijnen en je dreads voelen steviger aan. Je hoofdhuid zal gewend zijn aan dat het minder vaak in aanraking komt met shampoo: het zal minder snel vet aanvoelen. Je kunt het wassen afbouwen als je hier behoefte aan hebt: een maandelijkse deep clean met aansluitende wasbeurt is in principe voldoende.​

DAARNA
Voor de nieuwe uitgroei en losse haren kun je af en toe een bijwerksessie inplannen, de meesten hebben er genoeg aan dit eens in het halfjaar te laten doen. Wil je je dreads extra netjes hebben, dan moet je denken aan eens per kwartaal. Aan je dreads zelf hoef je in de meeste gevallen geen werk meer te hebben, die zijn ondertussen vervilt.