Mijn dreads voelen erg droog aan. Wat kan ik doen?

Als je je dreads al een tijd hebt of ze vaker hebt geblondeerd kunnen ze droog en broos gaan aanvoelen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze iets zachter te maken, maar hoe ouder je dreads zijn hoe compacter (meer vervilt) ze worden en vaak zijn ze dan wat harder en droger. Deze dingen kun je proberen.

APPEL(CIDER)AZIJN
Week je dreads in een badje met warm water en een flinke scheut appelazijn en spoel ze daarna uit met kraanwater. Of spoel je dreads bij elke wasbeurt met appelazijn en spoel daarna na met water. Appelazijn is goed voor de pH-waarde van je hoofdhuid, maar ook voor je haren zelf is het verzorgend.

ARGANOLIE / JOJOBAOLIE
Voor dreads die al vervilt zijn is arganolie een goede, verzorgende olie om ze in ieder geval soepel te houden. Verdeel enkele druppels arganolie over je handpalmen en palmrol je dreads. Je kunt dit het beste na het wassen doen als je dreads nog een klein beetje vochtig zijn (niet kletsnat!).

CONDITIONER
Let op: dit is echt alleen voor ‘volwassen’ dreads (2+ jaar) en moet niet regelmatig gedaan worden!
Je kunt conditioner gebruiken om je dreads zachter te maken. Gebruik het altijd verdund (50/50) met water of doe een flinke scheut conditioner in een badje warm water en week je dreads daarin. Héél goed uitspoelen! Neem het liefst een zo natuurlijk mogelijke conditioner.

ROZENWATER
Bij winkeltjes waar ze exotische producten verkopen (toko’s) kun je vaak wel rozenwater vinden. Ook bij Dille & Kamille verkopen ze het, en bij gezondheidswinkels/biowinkels. Let op: er bestaan meerdere soorten, waaronder eentje die je gebruikt in de keuken. Je moet echter rozenwater hebben dat geschikt is voor cosmetisch gebruik. Giet dit rozenwater over in een sprayflesje en spray je droge dreads regelmatig om ze gehydrateerd en soepel te houden.

Hoofdluis?! Help! Wat moet ik doen?

Hoofdluis is erg vervelend en met dreads al helemaal. Je kunt de neten namelijk niet uitkammen en daardoor zijn ze nog hardnekkiger om vanaf te komen. 

Als je hoofdluis hebt betekent dit echter niet dat je je dreads meteen kunt afschrijven: met een grondige behandeling (haal het beste middeltje uit de apotheek) die je een aantal keer herhaalt zouden je dreads weer luisvrij kunnen worden. Let hierbij op de cyclus van de luis, zodat eventuele nimfen (neten die uitkomen) ook weer verdelgd kunnen worden voordat ze zelf neten gaan leggen. Ook met alcohol (minimaal 70%) kun je je dreads behandelen, hiermee heb ik zelf geen ervaring. Hetzelfde geldt voor Creeps Tincture van RawRoots, dit middel heb ik vaker horen langskomen maar ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Als je hoofdluis hebt kun je me altijd een berichtje sturen, dan kan ik meedenken over een oplossing. Ik heb zelf drie keer hoofdluis gehad in de 13 jaren dat ik dreads heb gehad en ben er alle drie de keren vanaf gekomen. 

Extra tip: gebruik preventief tea-tree-olie achter je oren als je in een omgeving komt met veel kinderen.

Het drogen van mijn dreads duurt erg lang. Wat kan ik hier aan doen?

Hoe langer je dreads, hoe langer het duurt voor ze goed droog zijn. Het is belangrijk dat je dreads goed opdrogen, anders krijgen ze een muffe geur.

  • Was je dreads ‘s ochtends, dan hebben ze meer tijd om goed droog te worden voor het slapen.
  • Zwiep je dreads flink uit na het wassen door een headbang-sessie te doen in je badkamer (of in de tuin bij lekker weer).
  • Knijp je dreads goed uit in een (microvezel-)handdoek en herhaal eventueel met een een droge handdoek.
  • In de warmere dagen van het jaar kun je het beste lekker naar buiten gaan. Een stuk wandelen of fietsen in de zon helpt ze sneller te drogen.
  • Laat je dreads vooral los hangen tijdens het drogen, doe ze niet in een staart of knot!

Heb je het idee dat je dreads wel érg lang nat blijven, dan zijn ze waarschijnlijk aan de vettige kant. Door vet/olie blijft water langer hangen. De oplossing kan zijn om een deep clean te doen. Lees hier hoe je dat doet.

Scroll to top