✦⋆ UITGROEI: DIT KUN JE ZELF DOEN ⋆✦

Omdat je haar groeit, krijg je te maken met uitgroei. Onder uitgroei versta ik losse haren bij de wortels en een ‘uitgegroeid’ ongeklit stukje van je dreads. De een stoort zich minder aan uitgroei dan de ander, maar er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je uitgroei een beetje bij te houden en te voorkomen dat je dreads allemaal aan elkaar vast klitten.

STAP 1: JE DREADS SCHEIDEN
Maak er een gewoonte van om met je vingers door je dreads te gaan en haren die aan de verkeerde dread vastgeklit zijn los te halen. Doe je dit niet regelmatig, dan kan je uitgroei flink aan elkaar klitten met als uiteindelijk resultaat één massieve dread op je hoofd. Als dit niet je bedoeling is maar je niet regelmatig even met je vingers door je dreads gaat, kun je na het wassen even je dreads ‘scheuren‘. Doe dit altijd vanaf je hoofdhuid naar de puntjes toe, niet andersom want dan trek je de klitten alleen maar dichter naar je hoofdhuid toe, waardoor ze lastiger zijn om helemaal uit elkaar te krijgen. Zoek met je vingers waar de scheiding van de vakjes zit en trek vanaf daar je dreads uit elkaar. Lukt dit niet of is alles te erg aan elkaar aan het klitten? Maak dan een afspraak voor een bijwerksessie of vraag iemand anders je te helpen.

STAP 2: CLOCKWISE RUBBING
Naar mijn mening is dit de beste vorm van bijwerken die je zeer gemakkelijk thuis kunt doen en waardoor je minder vaak een bijwerksessie nodig hebt: clockwise rubbing (ook wel root rubbing genoemd). Enorm effectief. Je dreads zullen ook nog eens wat voller lijken en wat meer volume hebben. Clockwise rubbing kun je het beste vóór het wassen doen of tussen wasbeurten in, omdat de wrijving over je hoofdhuid prettiger aanvoelt als je haar licht vet is. Hoe het werkt? Neem een dread (die goed gescheiden is van de rest) tussen je wijs- en middelvinger (alsof je een sigaret vasthoudt) op het punt waar je dread begint te klitten. Druk de uitgroei tegen je hoofdhuid en maak cirkelende wrijvende bewegingen (het liefst één kant op, daarom wordt het ook clockwise rubbing genoemd), dit mag best stevig en je voelt ook dat je hoofdhuid een beetje warm wordt door de wrijving. Als het goed is merk je dat je uitgroei iets dikker wordt en aan elkaar gaat klitten. Houd het wrijven vol totdat je echt voelt dat er iets veranderd is. Je dread is nu wat meer geklit tot je hoofdhuid en je kunt het stukje nog even tussen je wijsvinger en duim rollen (pinch rolling) om het rond te krijgen. Ga lekker een serie of film kijken terwijl je dit doet, of doe er een paar per dag en werk zo je hele hoofd af.

ZELF UITGROEI BIJWERKEN MET EEN HAAKNAALD
Hoewel de meeste mensen hier geen zin, tijd of energie voor hebben (je zit tenslotte urenlang met je armen omhoog) kun je je eigen dreads bijwerken met een haaknaald. Als je weet hoe je de naald moet gebruiken kun je dit zeker doen. Het is alleen erg moeilijk om dit bij jezelf te doen omdat je niet kunt zien waar je mee bezig bent en dus alles op gevoel moet doen. Het kan ook juist schade aanrichten doordat de haren kunnen breken als je het verkeerd doet. Zelf heb ik in al die jaren mijn dreads nooit echt zelf bijgewerkt met een haaknaald, ik liet dat liever aan iemand anders over. Maar het kán dus wel ;).

Het bijwerken met een haaknaald kun je beter sowieso niet al te vaak doen om schade te voorkomen. De meeste klanten laten hun dreads eens in de 3 maanden bijwerken bij mij en hebben er dan tussendoor zelf niet met een haaknaald aangezeten. Als je dus besluit zelf de haaknaald te gaan gebruiken, doe dit dan niet elke week maar laat er tenminste twee maar liever drie maanden tussen zitten.

Hoe je een haaknaald gebruikt is moeilijk om uit te typen, dit is meer een gevoel dat je in je handen moet krijgen. Je kunt er wel filmpjes over vinden op YouTube.