Algemene vragen over dreads

Jazeker! Ik heb een artikel geschreven over wassen, lees dat hier.

Het is de bedoeling dat je je dreads voor een langere tijd houdt. Mocht je ze om welke reden dan ook niet meer willen, dan kun je ze uitkammen. Ik heb er een artikel over geschreven, dat lees je hier.

Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden.

Tips voor het verven van dreads:

• Koop voldoende verf! Niks is vervelender dan erachter komen dat je te weinig verf hebt als je al bezig bent met verven. Als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt, koop dan eerst één pakje, verf daarmee de dreads onder in je nek en zo kun je weten hoeveel dreads je kunt verven met één verpakking.
• Zorg dat elke dread helemaal verzadigd is met verf. Als je in je dread knijpt moet de verf eruit komen.
• Wil je alleen de uitgroei bijhouden, dan hoef je natuurlijk niet je dreads mee te verven.

GOED UITSPOELEN! Als je denkt dat je klaar bent met uitspoelen, ben je waarschijnlijk nog lang niet klaar. Je merkt het als je even onder de douche uit stapt en goed in je dreads knijpt, vooral bij de aanzet van je dreads (bovenaan, dus) blijft verf erg lang hangen. Nog beter is om na het grondig uitspoelen een deep clean te doen en ze daarna nog een keer onder de douche uit te spoelen.

Je kunt met je dreads gewoon gaan zwemmen. Hieronder vind je wat tips voor de verschillende soorten zwemwater.

ZEEWATER
Zout zeewater is goed voor je dreads. Het werkt ontvettend en helpt bij het klitten en vervilten omdat het je haar stug maakt. Wees dan ook niet bang om lekker in de zee te gaan zwemmen met je dreads en kopje onder te gaan. Spoel ze daarna wel goed uit met kraanwater om te voorkomen dat natuurlijke deeltjes (zeewier, kleine zee-organismen) in je dreads blijven zitten.

ZOET NATUURWATER
Of je in meertjes, riviertjes en kanalen kunt zwemmen met dreads kun je denk ik zelf het best beoordelen. Ziet het water er heel troebel/modderig uit? Oordeel dan zelf of je je dreads onder water wil laten komen. Je kunt ze in een knot bovenop je hoofd doen als je ze liever droog houdt. Als ze wel nat zijn geworden, spoel ze dan uit met kraanwater om ze weer goed schoon te krijgen.

ZWEMBADWATER
Chloor is niet supergoed voor dreads maar als je ze af en toe in contact laat komen met zwembadwater is dat niet zo’n enorm probleem. Wel is het aan te raden om vóór je in het water duikt je dreads goed nat te maken met kraanwater. Droge dreads zuigen namelijk water op, en dat kan in eerste instantie beter kraanwater zijn dan water met veel chloor! Natuurlijk moet je ze na het zwemmen goed uitspoelen met kraanwater, en je kunt ze daarna wassen met shampoo maar dit hoeft niet altijd. Ga je regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) zwemmen en heb je dreads, dan kun je ze beter droog houden. Er bestaan ook speciale XL-zwembadmutsen voor dreads, te vinden via Google.

Als je dreads net zijn bijgewerkt, is het raadzaam om niet direct te gaan zwemmen – net zoals het niet raadzaam is om ze direct te wassen als ze net zijn bijgewerkt. Je kunt dan beter een paar weken wachten.

Dreads bijwerken

Voor het bijwerken van dreads gebruik ik een haaknaaldje. De maat daarvan is afgestemd op je haartype en de dikte van je dreads. Ik haak de losse uitgroei in de uitgegroeide basis van de dreads, waardoor ze weer strak en netjes worden.

Soms gebruik ik de toupeerkam en bij sommige klanten (bijvoorbeeld met erg stijl, dik en glad haar) een piepklein beetje locking powder om het haar iets stroever te maken. Daarnaast heb ik een scherpe kappersschaar in mijn etui zitten, om met heel veel beleid enkele haren te kunnen doorknippen als die bij de verkeerde dread zijn gaan groeien.

Ik maak géén gebruik van wax, elastiekjes, viltnaalden of de interlocking-methode.

Dit hangt van veel factoren af: zijn je dreads netjes bijgehouden of heb je erg veel losse haren of samengeklitte dreads? Wil je naast het bijwerken van de uitgroei ook nog dat ik hobbels en bobbels en losse haren langs de lengte van je dreads wegwerk? Heb je partials, dikke, gemiddelde of dunne dreads? Is je haar erg glad en dik of juist fijn en dun?

Met standaard bijwerken van alleen de uitgroei ben ik meestal rond de 3 uur bezig, maar dit is dus een gemiddelde. Je kunt me altijd een mail of berichtje sturen met een foto van de huidige staat van je dreads, dan kan ik een schatting maken.

Ik zou liegen als ik zei dat bijwerken superfijn aanvoelt (hoewel sommige klanten van mij zeggen het prettig te vinden als er aan hun dreads gefrunnikt wordt), maar pijn hoort het absoluut niet te doen. Ik heb mezelf een techniek aangeleerd waarbij ik extra voorzichtig werk en zorg dat er zo min mogelijk spanning op je haar/hoofdhuid komt te staan tijdens het bijwerken. Ik geef bij nieuwe klanten altijd van tevoren aan dat ze mogen roepen als ze pijn ervaren en héél soms gebeurt dit ook, vooral op gevoeligere plekken zoals slapen, nek of precies op de kruin, maar over het algemeen hoor ik er niks over, zelfs niet als ik er tussendoor naar vraag. Er zijn zelfs klanten met zeer gevoelige hoofdhuid of andere pijnklachten die mij met succes hun dreads hebben laten bijwerken. Klanten die overgestapt zijn naar mij geven aan dat ik veel zachter te werk ga dan zij gewend waren.

Mocht je vanwege bepaalde klachten erg snel pijn ervaren, geef het dan goed aan van tevoren, dan ben ik nóg voorzichtiger dan ik al ben.

Een standaard bijwerksessie (uitgroei bijwerken) duurt gemiddeld drie uur.

~ Heb je partials (gedeeltelijk dreads) tot 20 stuks? Dan kost het me meestal een tot twee uur.
~ Heb je een gemiddelde hoeveelheid dreads (20 tot 50) en zijn ze niet enorm slordig? Dan kost het me meestal twee tot drie uur.
~ Heb je heel dunne dreads en/of zijn het er meer dan 50? Dan ben ik meestal tussen de vier en vijf uur bezig.
~ Zijn je dreads erg lang geleden bijgewerkt? Dan kan het afhankelijk van veel factoren tussen de drie en veertien uur duren voor ze weer helemaal netjes zijn.

Het kan per persoon, per haartype, per soort dreads enorm verschillen hoe lang ik bezig ben, ik kan dus geen garantie geven dat wat hierboven staat precies klopt! Maar het is een soort indicatie op basis van de ervaring die ik nu heb.

De meeste van mijn klanten die hun dreads graag netjes willen houden komen tussen de acht en twaalf weken langs voor een bijwerksessie. Ook voor net gezette dreads is het handig om elke drie maanden langs te komen, zeker in het eerste jaar. Zijn je dreads eenmaal wat jaartjes oud of vind je een beetje wilde dreads mooier, dan hoeft het niet zo heel vaak. Mijn klanten met oudere dreads houden eens per halfjaar aan, een enkeling eens per jaar. Het is fijn om ze af en toe goed van elkaar te laten scheiden en de losse haren in te haken, maar het hóéft niet: ik ken ook mensen die hun dreads nooit laten bijwerken. Doe wat goed voelt!

Dreads zetten

Wat de uiteindelijke prijs is voor dreads van eigen haar hangt van meerdere dingen af:

  • Hoeveel haar heb je en hoe lang is het?
  • Wil je alles gedread hebben, een losse pony houden of maar enkele dreads laten zetten?
  • Hoe dik moeten de dreads worden?
  • Wil je je dreads laten verlengen, of hoeft dat niet? Hoe lang moeten de verlengingen worden? Hoe dik moeten de verlengingen worden? Hoe veel verlengingen heb je nodig?

Zoals je merkt zijn dat een heleboel vragen. Als je me hier zo duidelijk mogelijk antwoord op kunt geven, het liefst aangevuld met foto’s (van jouw haar op dit moment – van de achterkant los en in een staart) en eventueel voorbeeldfoto’s van dreads van anderen die je mooi vindt, dan kan ik een prijsopgave maken.

Afhankelijk van al deze factoren betaal je tussen de 10 en 1000 euro. Het is dus belangrijk om mij te voorzien van zoveel mogelijk informatie, zodat ik jou een goede indicatie kan geven.

Geheel pijnloos is het niet, maar ik heb een techniek ontwikkeld waarbij het tot een minimum beperkt kan worden. Het kan wel zijn dat je de avond van (en enkele dagen na het zetten) haarpijn hebt omdat je haren opeens vast zitten in vakjes. Je kunt tijdens het zetten of voor het slapen na het zetten paracetamol gebruiken als je dat fijn vindt.

Niet per se. Over het algemeen geldt: hoe langer je haar, hoe dunner het in de punten is. Heb je haar tot onderaan je rug, dan is het onderste stuk van je haar waarschijnlijk flink dunner (door slijtage). Om dreads te kunnen zetten wordt je haar getoupeerd en dan gehaakt. Hoe dunner je haar uitloopt naar de punten toe, hoe meer lengte je verliest. Dreads gezet in erg lang haar krimpen over het algemeen een stuk meer en het krimpproces duurt ook langer.

Je kunt dus beter je haar laten dreaden als het iets korter is en het vervolgens met dreads laten groeien. Ze zullen dan minder krimpen en je zult sneller zien dat ze langer worden.

Ook maakt het nog uit welke dikte dreads je prefereert. Bij het zetten van hele dunne tot middeldunne dreads verlies je meer lengte dan middeldikke tot dikke dreads. Dus met de combinatie dunne dreads en lang haar verlies je het meeste lengte.

Als je geen verlengingen wil, kan ik dreads zetten in haar vanaf 15 centimeter lang. Wil je wel verlengingen, dan verleng ik het liefste vanaf 20 centimeter of langer: de verlengingen blijven beter zitten als ze iets meer grip hebben. Het kán ook vanaf 10 tot 15 centimeter, maar dan heb je meer kans dat er af en toe een verlenging uitzakt.

Korte dreads hebben wel de neiging om in het begin overeind te blijven staan.

Dreads krimpen bij (en na) het zetten nog, dus het kan zijn dat je ongeveer 2/3 lengte overhoudt. Na een tijdje stopt het krimpproces en beginnen je dreads te groeien.

Enkele dreads/partials: een dagdeel
Volle bos dreads (evt pony los): een tot twee dagen
Volle bos dreads (met verlengingen): tot twee dagen (exclusief de tijd die ik besteed aan het maken van de verlengingen)

Het is onmogelijk om van tevoren te weten hoe lang ik precies bezig zal zijn, maar dit is een indicatie van de gemiddelde sessies.

Nee! Je dreads gaan na het zetten een heel proces doorlopen. Hierover heb ik een stukje geschreven, dat lees je hier.

Ik maak een intuïtieve vakverdeling met zo rond mogelijke vakjes, een beetje bijenraat-achtig. Hierdoor vallen de dreads mooi, trekken ze niet aan je hoofdhuid en worden ze goed rond.

Problemen en oplossingen

Hoe langer je dreads, hoe langer het duurt voor ze goed droog zijn. Het is belangrijk dat je dreads goed opdrogen, anders krijgen ze een muffe geur.

  • Was je dreads ‘s ochtends, dan hebben ze meer tijd om goed droog te worden voor het slapen.
  • Zwiep je dreads flink uit na het wassen door een headbang-sessie te doen in je badkamer (of in de tuin bij lekker weer).
  • Knijp je dreads goed uit in een (microvezel-)handdoek en herhaal eventueel met een een droge handdoek.
  • In de warmere dagen van het jaar kun je het beste lekker naar buiten gaan. Een stuk wandelen of fietsen in de zon helpt ze sneller te drogen.
  • Laat je dreads vooral los hangen tijdens het drogen, doe ze niet in een staart of knot!

Heb je het idee dat je dreads wel érg lang nat blijven, dan zijn ze waarschijnlijk aan de vettige kant. Door vet/olie blijft water langer hangen. De oplossing kan zijn om een deep clean te doen. Lees hier hoe je dat doet.

Hoofdluis is erg vervelend en met dreads al helemaal. Je kunt de neten namelijk niet uitkammen en daardoor zijn ze nog hardnekkiger om vanaf te komen. 

Als je hoofdluis hebt betekent dit echter niet dat je je dreads meteen kunt afschrijven: met een grondige behandeling (haal het beste middeltje uit de apotheek) die je een aantal keer herhaalt zouden je dreads weer luisvrij kunnen worden. Let hierbij op de cyclus van de luis, zodat eventuele nimfen (neten die uitkomen) ook weer verdelgd kunnen worden voordat ze zelf neten gaan leggen. Ook met alcohol (minimaal 70%) kun je je dreads behandelen, hiermee heb ik zelf geen ervaring. Hetzelfde geldt voor Creeps Tincture van RawRoots, dit middel heb ik vaker horen langskomen maar ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Als je hoofdluis hebt kun je me altijd een berichtje sturen, dan kan ik meedenken over een oplossing. Ik heb zelf drie keer hoofdluis gehad in de 13 jaren dat ik dreads heb gehad en ben er alle drie de keren vanaf gekomen. 

Extra tip: gebruik preventief tea-tree-olie achter je oren als je in een omgeving komt met veel kinderen.

Als je je dreads al een tijd hebt of ze vaker hebt geblondeerd kunnen ze droog en broos gaan aanvoelen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze iets zachter te maken, maar hoe ouder je dreads zijn hoe compacter (meer vervilt) ze worden en vaak zijn ze dan wat harder en droger. Deze dingen kun je proberen.

APPEL(CIDER)AZIJN
Week je dreads in een badje met warm water en een flinke scheut appelazijn en spoel ze daarna uit met kraanwater. Of spoel je dreads bij elke wasbeurt met appelazijn en spoel daarna na met water. Appelazijn is goed voor de pH-waarde van je hoofdhuid, maar ook voor je haren zelf is het verzorgend.

ARGANOLIE / JOJOBAOLIE
Voor dreads die al vervilt zijn is arganolie een goede, verzorgende olie om ze in ieder geval soepel te houden. Verdeel enkele druppels arganolie over je handpalmen en palmrol je dreads. Je kunt dit het beste na het wassen doen als je dreads nog een klein beetje vochtig zijn (niet kletsnat!).

CONDITIONER
Let op: dit is echt alleen voor ‘volwassen’ dreads (2+ jaar) en moet niet regelmatig gedaan worden!
Je kunt conditioner gebruiken om je dreads zachter te maken. Gebruik het altijd verdund (50/50) met water of doe een flinke scheut conditioner in een badje warm water en week je dreads daarin. Héél goed uitspoelen! Neem het liefst een zo natuurlijk mogelijke conditioner.

ROZENWATER
Bij winkeltjes waar ze exotische producten verkopen (toko’s) kun je vaak wel rozenwater vinden. Ook bij Dille & Kamille verkopen ze het, en bij gezondheidswinkels/biowinkels. Let op: er bestaan meerdere soorten, waaronder eentje die je gebruikt in de keuken. Je moet echter rozenwater hebben dat geschikt is voor cosmetisch gebruik. Giet dit rozenwater over in een sprayflesje en spray je droge dreads regelmatig om ze gehydrateerd en soepel te houden.